dimarts, 4 de maig del 2010

El periodista sabadellenc Xavier Vinader presenta "Garbo. L’espia", el film que inaugurarà el BRAM! 2010

Castellar del Vallès. El periodista sabadellenc Xavier Vinader serà el convidat d’honor en l’acte d’inauguració del BRAM! 2010, que tindrà lloc el proper dijous 6 de maig a partir de les 20.30 hores a l’Auditori Municipal. L’acte, que comptarà també amb la participació de l’alcalde de la vila, Ignasi Giménez, i el director de la Mostra, Pere Joan Ventura, serà presentat per l’actriu castellarenca Montse Germán.
Vinader participa del documental català "Garbo. L’espia", que obrirà la Mostra de Cinema d’enguany un cop finalitzi l’acte inaugural. El film, dirigit per Edmon Roch l’any 2009, explica la història de Juan Pujol, doble agent secret de la 2a Guerra Mundial. El 1940, va aconseguir convèncer els nazis que podia espiar per a ells, i va ser contractat per l’organització d’intel·ligència alemanya Abwehr, amb el nom en clau “Arabel”. Després de diverses aventures, Pujol és localitzat per la Intel·ligència Britànica, que el converteix en agent doble, sota el nom en clau “Gràcia”. Des de Londres, va fer creure al Tercer Reich que el desembarcament de Normandia no era més que una estratègia d’engany, i que el veritable desembarcament tindria lloc al Pas de Calais.
Acabada la guerra mor a Angola el 1949, com un heroi per als dos bàndols. Però trenta anys més tard, un escriptor anglès de novel·les d'espies, Nigel West, comença a dubtar de la seva mort, el busca i el localitza a Veneçuela, on havia iniciat una nova vida, s'havia tornat a casar i treballava com a professor d'anglès per a la petrolera Shell.
La cinta "Garbo. L’espia" ha obtingut, entre d’altres, el Goya 2009 al millor documental. També va guanyar el premi al millor documental i millor guió original de la 2a edició dels Premis Gaudí.
El reporter Xavier Vinader va conèixer la figura de Joan Pujol, amb qui es va reunir diàriament durant tres mesos l’any 1984 per conèixer la seva història i ajudar-lo a reconstruir les seves memòries, tot recordant els detalls de la seva participació a la 2a Guerra Mundial.
Diplomat per l'Escola Oficial de Periodisme l'any 1973, Vinader és membre de l'equip directiu del grup Zeta des de 1978. Va ser president internacional de l'ONG Reporters sense Fronteres fins al 1993. És un dels professionals que més ha investigat sobre el fenomen terrorista a Espanya, i ha destacat per la seva lluita continuada per la llibertat d'expressió.
Com a reporter, ha cobert, entre d'altres, la guerra de l'Afganistan, la Revolució dels clavells a Portugal i el final de la guerra entre Rússia i la Xina. És autor de llibres i articles sobre el món policial, i ha col·laborat a diferents diaris i setmanaris. Ha lliurat el seu arxiu al Centre d'Estudis Històrics Internacionals. El 2007 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi.