dilluns, 8 de febrer del 2010

Montcada i Reixac cedeix al Consorci de Collserola una finca perquè hi estableixi un centre ramader

Montcada i Reixac. L’Ajuntament ha adscrit al Consorci del Parc de Collserola la finca anomenada Ca n’Oller, de 72.640 metres quadrats, situada a la vall del torrent de Tapioles, per tal que hi instal·li un centre ramader per a ovelles, amb l’objectiu que els animals, pasturant, facin el manteniment de diferents formacions vegetals (repoblacions, franges de baixa combustibilitat, línies elèctriques i prats), tant d’aquest sector del Parc de Collserola com del Turó de Montcada.
La reintroducció controlada de ramats d’ovelles al Parc de Collserola es va iniciar l’any 1995 amb l’objectiu de facilitar el manteniment de les zones de vegetació i reduir així la biomassa com a forma de prevenció d’incendis. D’aquesta manera es contribueix també a un desenvolupament sostenible de la serra de Collserola.
L’experiència va començar amb pastors els ramats dels quals pasturaven a la vessant del Parc del riu Llobregat. A la vessant del Besòs hi ha grans superfícies ocupades per repoblacions forestals, franges de baixa combustibilitat i prats, i és un dels llocs del Parc on es produeixen més incendis, de manera que cal fer-hi un manteniment constant per prevenir-los. En canvi, en aquest àmbit només hi ha dos ramats d’ovelles ubicats en corrals en situació precària i en perill de desaparèixer.