dimarts, 28 d’abril del 2009

Els veïnats de Can Carner i la plaça d’Europa decideixen els pressupostos de millora dels seus barris

Castellar del Vallès. La primera experiència de pressupostos participatius per barris engegada per l’Ajuntament de Castellar del Vallès ha finalitzat amb la participació de 70 veïns. 50 ciutadans de Can Carner i 20 de la plaça d’Europa han pogut escollir les inversions que durant aquest 2009 es destinaran a les seves respectives zones de residència. L’equip de govern hi destinarà un total de 300.000 euros, 150.000 per cada barri, el que suposa al voltant d’un 10% del pressupost municipal d’inversions d’aquest any. El resultat és fruit de dos processos paral·lels, un per cada barri, impulsats i coordinats per la Regidoria de Participació Ciutadana conjuntament amb la Regidoria de Via Pública. Entre els mesos de novembre i abril, els veïnats han dut a terme diversos tallers de diagnosi i de debat per tal de concretar les intervencions que s’executaran aquest mateix 2009 en l’àmbit de l’espai públic de cada sector.
El procés de participació realitzat entre el veïnat de Can Carner ha donat com a resultat el projecte de remodelació de tres places: la de Pompeu Fabra, la de la masia de Can Carner i la de Joan Coromines, totes elles situades a banda i banda de la ronda de Ponent.
Una de les actuacions més destacades escollida pel veïnat de la plaça d’Europa serà el tancament del carrer d’Espanya. Aquesta via divideix la plaça en dos espais. La intervenció consistirà a obstaculitzar l’accés al trànsit rodat mitjançant la col·locació d’un parterre a la cruïlla amb el carrer de Barcelona. A l’altre extrem, es tancarà la sortida mitjançant la col·locació d’unes pilones. Aquestes s’instal·laran de manera que sigui possible, des del carrer de Tarragona, l’entrada i sortida de vehicles a un aparcament privat dels pisos de la plaça.
El treball realitzat pels veïns de can Carner i de la plaça d’Europa també ha permès concretar altres propostes d’actuació fora del marc dels pressupostos participatius. A Can Carner, per exemple, s’ha acordat iniciar conjuntament amb el Consell Escolar Municipal el procés per confeccionar el camí escolar del CEIP Mestre Pla, situat en el mateix barri. A més, s’han iniciat converses amb la Biblioteca Antoni Tort per tal que el local social de Can Carner pugui disposar d’un petit fons bibliotecari. D’altra banda, s’ha traslladat la parada d’autobús de la ronda de Tolosa a la seva ubicació original, situada en un punt més proper a la carretera de Sabadell, i per tant a Can Carner.