dijous, 5 de febrer del 2009

Els pagesos de COAGSA lliuren a l’alcalde els primers envasos de la mongeta del ganxet amb Denominació d’Origen Protegida

Sabadell. Els responsables de la cooperativa agrària COAGSA han lliurat avui els primers sacs de la mongeta del ganxet etiquetats amb Denominació d’Origen Protegida, aprovada al maig passat per la Unió Europea. Es tracta dels primers envasos que consten amb aquesta denominació i numerats de l’1 al 20. Aquesta collita de mongeta del ganxet es va plantar el passat mes de juliol i es va recollir al novembre. Durant aquests mesos han anat creixent fins a arribar al moment en què ja es poden collir i, posteriorment, envasar i comercialitzar. L’alcalde ha agraït als pagesos el gran esforç que han fet perquè “el que fa dos o tres anys era un projecte avui sigui una realitat que ens omple d’orgull i satisfacció”. Ha afegit que “haver aconseguit la Denominació d’Origen Protegida significa que s’ha fet bé la feina i que Sabadell té un producte de primera qualitat”. També ha avançat que en el marc de les jornades Descobreix Sabadell, que es faran el 18 i 19 d’abril, s’organitzarà un tast popular de mongetes del ganxet a Can Gambús. Jaume Bros, president de COAGSA, ha destacat que “produïm la mongeta del ganxet de més qualitat de la comarca”. El gerent de la cooperativa, Josep Moreno, ha afegit que “tant per COAGSA com pels pagesos ha estat un gran esforç posar en marxa la Denominació d’Origen, però ara ja és un realitat aquesta producció, feta al Parc Agrari”. La del ganxet és una mongeta blanca molt fina al paladar, genuïna de la comarca del Maresme —al litoral català— i també pròpia del Vallès Oriental i de l'Occidental. Fins fa pocs anys era un producte més de la pagesia, que només es conreava per a consum propi. Però, tot i la reculada de l'agricultura, la producció de mongetes del ganxet ha augmentat gràcies al prestigi que ha adquirit en els darrers anys.
La Cooperativa Agrícola de Sabadell i Comarca gestiona la finca municipal de Can Gambús, dins del Parc Agrari de Sabadell. El principal objectiu del Parc Agrari és protegir el territori agroforestal i assegurar-ne la qualitat ambiental amb criteris de sostenibilitat, és a dir, preservant els recursos naturals i garantint la viabilitat econòmica, l’equitat social i la seguretat alimentària.