divendres, 4 de desembre del 2009

L’alcalde de Terrassa expressa el seu condol per la mort de Jordi Solé Tura

Terrassa. Pere Navarro, ha expressat avui el seu condol per la mort de Jordi Solé Tura, uns dels pares de la Constitució Espanyola de 1978. Solé Tura, que patia alzhèimer des de l'any 2004, ha mort avui als 79 anys d'edat .
Pere Navarro ha lamentat “la desaparició d'una figura clau en la història política recent, que va lluitar sempre per les llibertats, per la justícia i pel progrés social”. L'alcalde de Terrassa ha destacat "el compromís i la integritat d'un home que va patir la repressió franquista, va viure a l'exili i va fer una aportació essencial, amb la seva participació en la redacció de la Constitució".
Jordi Solé Tura, nascut a Mollet del Vallés el 1930, va militar durant la seva joventut al Front d'Alliberament Popular i a l’organització comunista Bandera Roja. Durant la Transició va ser un dels dirigents del PSUC i posteriorment va ingressar al PSOE. Va ser ministre de Cultura en els governs de Felipe González.
El 2007 la seva família va donar a conèixer que el polític patia Alzheimer. Aquell mateix any va rebre la Creu de Sant Jordi. El seu fill, el periodista Albert Solé, va dirigir el documental “Bucarest, la memòria perduda”, sobre la història de Jordi Solé Tura i la seva malaltia. El febrer del 2008 el documental es va projectar al cinema Catalunya de Terrassa com a inauguració del festival DocsBarcelona.
Solé Tura va visitar Terrassa en diferents ocasions. La darrera, el 15 de desembre de 2003, quan va signar, com a president del Comitè Català de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, un conveni amb l’Ajuntament de Terrassa.