dimecres, 16 de desembre del 2009

Millora a les parades d’autobusos de transport públic

Sant Quirze del Vallès. Dijous, 17 de desembre, comencen els treballs de millora de diverses parades de transport públic. Les obres consisteixen en la instal·lació de tres plataformes, tres marquesines, la reconstrucció de voreres i la senyalització horitzontal de les parades, juntament amb l’adquisició de bancs.
Les plataformes facilitaran l’accés dels usuaris i usuàries dels vehicles. Aquestes es col·locaran a les parades situades als següents punts: ronda d’Arrahona (davant Frederic Mompou), avinguda d’Egara a prop del número 13 i a uns 40 m de la confluència amb el carrer Capcir. Aquesta darrera parada no existeix en l’actualitat, donat que serà el resultat del desplaçament de l’actual situada davant del CAP i de l’anul·lació de la ubicada al costat de la confluència amb el carrer Priorat.
D’altra banda, cal remarcar que es millorarà l’accés pels usuaris, refent la vorera de la parada del carrer Estrella, en sentit d’accés a Sant Quirze del Vallès.
Pel que fa a les marquesines, aquestes estan destinades a les parades existents al carrer Canàries amb Castanyers, l’avinguda dels Països Catalans al costat de la ronda de Santa Julita, a l’avinguda d’Egara (a prop del número 13) i al carrer d’Estrella.
També en el marc d’aquestes actuacions, s’adquiriran 10 bancs per instal·lar-los properament en aquelles parades que no en disposen.

Innauguració de "Una esperança desfeta. Sabadell 1931-1945" fruit del treball conjunt dels dos museus de la ciutat

Sabadell. El Museu d’Art i el Museu d’Història de Sabadell, per primera vegada, porten a terme un projecte comú. Fins ara havien portat a terme col·laboracions puntuals però mai havien portat a terme un projecte d’aquestes característiques i dimensions que es mostrarà simultàniament a les sales dels dos museus, a partir del 17 de desembre del 2009 fins el 28 de març del 2010, a més de la publicació i del conjunt d’activitats complementàries.
El principal objectiu és fer un retrat del Sabadell d’abans de la guerra, el Sabadell dels anys trenta, amb el Sabadell de després de la guerra, per analitzar com el nou règim va acabar d’arrel amb un model de societat lliberal i democràtica per substituir-la per un altre model de societat feixista i sense llibertats.
S’han portat a terme estudis parcials sobre la guerra civil i els seus efectes a la ciutat, des d’un punt de vista demogràfic, urbanístic, econòmic, polític, social, cultural, entre d’altres; l’exposició ha volgut recopilar-los i posar-los a l’abast de la ciutadania sota una sola mirada, incidint en lectures transversals, renovadores i provocant noves recerques.
L’exposició vol fer didàctica sobre els desastres de la guerra, tot mostrant-la com un fet proper, que no sempre passa lluny de la pròpia casa.
Per una altra banda, actualment hi ha un procés de recuperació d’aquest àmbit de la història recent al país. És fonamental recollir aquests testimonis en primera persona, per així refer el diari de la guerra, a més de les històries personals i humanes que darrera sempre hi ha. Els Museus faciliten la creació d’un/ns espais de trobada pels quals aquests testimonis puguin ser recollits.
L’exposició s’acompanya d’un catàleg d’àmplia difusió, d’interès general amb caràcter divulgatiu, que es presentarà el mes de febrer de l’any que ve.

Castellar del Vallès comptarà a finals de gener amb set pipicans i dues àrees d’esbarjo per a gossos

Castellar del Vallès. S'han instal·lat durant aquest mandat sis pipicans distribuïts per diferents punts del nucli urbà i una àrea d’esbarjo per a gossos al parc de Colobrers, amb l’objectiu d’afavorir les conductes responsables dels propietaris de gossos i que els animals disposin d’espais adequats per fer les seves necessitats.
L’increment d’aquestes àrees ha permès confeccionar un mapa d’ubicació d’aquestes instal·lacions, a les quals caldrà afegir-hi un nou pipican que s’adequarà al sector de ca n’Oliver durant el proper mes de gener, a més d’una àrea d’esbarjo per a gossos situada a la plaça de la Miranda que es va posar en marxa a l’anterior legislatura. Tots els pipicans consten d’un tancat de fusta i filat i estan situats majoritàriament en els extrems de diversos parcs i places del municipi. Cada àrea disposa de papereres amb dispensadors de bosses perquè els propietaris recullin els excrements dels seus animals. A més, es senyalitzarà properament cada pipican amb cartells de sensibilització, per tal d’incentivar les conductes responsables. Així mateix, es col·locaran cartells informatius que prohibeixen la presència d’animals en espais no habilitats dels parcs i les places.
A més de les àrees d’esbarjo del Parc de Colobrers i de la plaça de la Miranda, el municipi disposa en l’actualitat de pipicans al parc de Canyelles, a l’Era d’en Petasques, a la ronda de Tolosa, al carrer de l’Arbreda, a l’Espai Tolrà i a Can Carner. Aquest darrer, que s’ha instal·lat recentment, començarà a funcionar la setmana que ve.

Una manifestació prevista per divendres podria afectar la mobilitat a la carretera de Vallvidrera

Sant Cugat del Vallès. Una associació de veïns ha comunicat a l’Ajuntament de Barcelona que es manifestarà aquest divendres, 18 de desembre, entre les 8:00 i les 8:45 hores, a la plaça de Vallvidrera. La policia local de Sant Cugat avisa que aquesta manifestació podria afectar greument la mobilitat a la carretera de Vallvidrera (BV-1462) dins el terme municipal de Sant Cugat. És per aquest motiu que la policia local recomana als conductors que, per desplaçar-se divendres a primera hora del matí de Sant Cugat a Barcelona, optin per vies alternatives com la carretera de la Rabassada (BP-1417) o els Túnels de Vallvidrera.

Una manifestació prevista per divendres podria afectar la mobilitat a la carretera de Vallvidrera

Sant Cugat del Vallès. Una associació de veïns ha comunicat a l’Ajuntament de Barcelona que es manifestarà aquest divendres, 18 de desembre, entre les 8:00 i les 8:45 hores, a la plaça de Vallvidrera. La policia local de Sant Cugat avisa que aquesta manifestació podria afectar greument la mobilitat a la carretera de Vallvidrera (BV-1462) dins el terme municipal de Sant Cugat. És per aquest motiu que la policia local recomana als conductors que, per desplaçar-se divendres a primera hora del matí de Sant Cugat a Barcelona, optin per vies alternatives com la carretera de la Rabassada (BP-1417) o els Túnels de Vallvidrera.

Les parelles lingüístiques gaudeixen d’activitats lúdiques i culturals

Palau-solità i Plegamans. Les parelles lingüístiques que s’han format a Palau-solità i Plegamans en la 12a edició del programa "Voluntariat per la Llengua" realitzen activitats que van molt més enllà de l’ensenyament de la llengua catalana. Es tracta d’activitats que combinen excursions i altres iniciatives que serveixen per enfortir els lligams entre els integrants de les parelles lingüístiques i per donar a conèixer el patrimoni cultural català i palauenc. En la present edició del programa "Voluntariat per la Llengua" s’han establert un total de 27 parelles que es trobaran per conversar durant almenys 10 setmanes. Integrants d’aquestes parelles ja han fet una primera activitat complementària, que ha estat una sortida a Sitges. A la vila del Garraf van fer-hi l’anomenada Ruta dels Americanos i van visitar el Museu Romàntic, entre altres activitats. A banda d’aquesta sortida, els integrants de les parelles lingüístiques participaran en un taller de cuina de Nadal i visitaran la Fundació Folch i Torres, que està situada al Castell de Plegamans. A més, és previst que celebrin un grup de conversa en el qual hi poden participar tots els aprenents i que estarà conduït per una de les voluntàries. "Voluntariat per la Llengua" és un programa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat. A nivell local, el programa compta amb el suport de la regidoria de Cultura.
Les persones que estiguin interessades en participar en properes edicions del programa poden adreçar-se al Servei de Català de Palau-solità i Plegamans, ubicat a la Masia de Can Cortès (telèfon: 93.864.61.21).

Caixa Sabadell assoleix el Distintiu de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya

Sabadell. Caixa Sabadell ha obtingut, aquest passat mes de novembre, el certificat de la Generalitat de Catalunya que confirma l’assoliment, per part de l’entitat, del Distintiu de Qualitat Ambiental que atorga el Govern autonòmic. Amb l’obtenció d’aquest reconeixement, la institució tanca un procés que ha durat cinc mesos en què ECA, la consultora encarregada de dur a terme la certificació, ha revisat tota la documentació aportada per l’entitat, ha validat els procediments interns, i ha visitat una vintena d’oficines escollides aleatòriament per la mateixa entitat certificadora.
La resolució de la Generalitat, que es va donar a conèixer el passat 26 de novembre, s’obté a través del compliment obligat de disset criteris bàsics sobre qualitat ambiental i d’una segona sèrie de criteris opcionals, vint-i-quatre en total, en els quals s’ha d’obtenir una puntuació mínima en cadascun d’ells. Entre les qüestions d’obligat compliment destaquen aspectes com que:

· Les instal·lacions d'oficines disposin d'un sistema d'interrupció automàtic i d’apagada de llums a l'acabar la jornada.
· S’implanti un sistema de recollida selectiva de paper, cartró, plàstics, piles, làmpades, tòner i bateries; amb contenidors retolats de forma clara, visible i pedagògica.
· Es disposi d'un pla de manteniment del clima i instal·lacions sanitàries amb llibre de revisions efectuades.
· El 50%, com a mínim, del paper d'impressió i escriptura i el 25% del paper higiènic sigui reciclat o lliure de clor (TCF); amb etiqueta ecològica oficial, o altra etiqueta ISO 14024 o lliure de clor al 100% segons declaració del fabricant.
· Els aparells d'aire condicionat i calefacció disposin d'un sistema automàtic de connexió i desconnexió ajustat als horaris d'obertura.
· El 70%, com a mínim, dels equips ofimàtics (ordinadors, pantalles, fax, impressora, fotocopiadores, escàners, .. ) siguin Energy-Star.
· El 90%, com a mínim, de les llums interiors utilitzin làmpades d'eficiència classe B o superior.
· Els empleats rebin informació i formació sobre els criteris ambientals que regeixen l'oficina.
· La xarxa d'oficines informi i tingui la informació disponible per als usuaris de la seva política ambiental, les mesures aplicades i el distintiu de garantia de Qualitat Ambiental de la Generalitat.

dilluns, 14 de desembre del 2009

El nombre de desocupats s'estabilitza al novembre a Sant Quirze

Sant Quirze del Vallès. El nombre de desocupats al municipi es va estabilitzar al novembre en la xifra de 989 persones, un 0,92% més que a l'octubre. L'atur va tornar a créixer al mes de novembre, si bé amb un percentatge molt inferiror al registrat els mesos anteriors.
La taxa d'atur se situa al 9,77% i ja son tres mesos consecutius on el nombre de desocupats s'ha estabilitzat, amb variacions mínimes. Tot i la variació interanual s'estableix en el 36,41%.
Una notícia relacionada amb la contratació aquest darrers dies , es la oferida per l'empresa Maheco, que ha estat l’encarregada de dur a terme l’obra de renovació dels vestidors del poliesportiu municipal, i que una vegada finalilitzada aquesta, 5 de les 16 persones contractades per la realització de l'obra passaran a ser plantilla fixe de l'empresa.

Una sessió informativa ensenyarà com convertir un cotxe de benzina en un de gas liquat de petroli

Sabadell. L’eficiència i l’estalvi energètics estan guanyant terreny en diversos àmbits. En aquesta ocasió, el proper dimecres, 16 de desembre, a les 8 del vespre, s’ha organitzat una sessió informativa sobre la transformació d’un vehicle de benzina a Gas Liquat de Petroli (GLP). L’acte està organitzat per Tec-Auto SBD S.C.P. i Gas Point Center, en col·laboració amb el Gremi de Tallers de Reparació i Venda d’Automòbils i Recanvis de Sabadell i Comarca. En aquesta sessió també intervindrà el regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Ricard Estrada. La trobada tindrà lloc a l’Auditori del Vapor Llonch.
En aquesta cita, experts de Tec-Auto SBD S.C.P. i Gas Point Center oferiran una xerrada per donar a conèixer tots els requisits per convertir un cotxe de benzina en un vehicle a gas, els avantatges que pot suposar o les subvencions que es poden demanar per fer la transformació. A més, hi haurà exposat un cotxe que ha estat transformat per veure el resultat del procés.
El futur del mercat automobilístic introdueix cada cop més vehicles moguts amb energies menys contaminants i altres energies renovables, com ara l’electricitat o la tecnologia híbrida. Els vehicles de Gas Liquat de Petroli esdevenen una alternativa real i de present.
La transformació de vehicles de benzina a GLP suposa un avenç a l’abast de tothom. A més de reduir les emissions de gasos, també permet l’estalvi econòmic i augmenta la vida del vehicle amb menys manteniment.

Entrega dels premis "Terrassa Solidària"

Terrassa. L'alcalde, Pere Navarro, presidirà dimarts, 15 de desembre, el lliurament dels primers premis “Terrassa Solidària” que atorga l’Ajuntament de Terrassa. L’acte inclourà una conferència a càrrec del jesuïta Jon Sobrino, professor de la Universidad Centroamericana “José Simeón Cañas” del Salvador, qui recollirà un dels guardons. Sobrino, un dels referents de la Teologia de l’Alliberament, va ser un dels fundadors d’aquesta universitat i va col·laborar amb l’arquebisbe de San Salvador, Oscar Romero, i el rector de la UCA, Ignacio Ellacurría, tots dos assassinats als anys 80 durant la guerra civil del Salvador.
Amb els premis "Terrassa Solidària", l’Ajuntament de Terrassa vol enaltir la perseverança, a tenacitat i l’encert en el treball voluntari de les persones i entitats que col·laboren a fer un món més just per mitjà de la solidaritat activa i la cooperació internacional, i donar a conèixer aquestes bones pràctiques solidàries perquè serveixin d’exemple i estímul a altres persones i entitats.

Els premiats en aquesta primera edició són els següents:
. Premi a una persona o entitat d’àmbit global que, per la seva actuació pública, constitueixi un referent en la cooperació internacional, a la Universidad Centroamericana “José Simeón Cañas” (UCA) del Salvador.
. Premi a una persona nascuda o resident a la ciutat de Terrassa per la seva trajectòria en la cooperació al desenvolupament, a Bartomeu Amat i Armengol.
. Premi a una ONG o entitat solidària de la ciutat de Terrassa per la seva trajectòria continuada en l’àmbit de la cooperació internacional, a Òptics pel Món.

El jurat dels premis està format pels membres de la Comissió Permanent del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Terrassa. Aquest jurat ha atorgat també una menció especial a Juli Puigantell i Danès per la seva tasca en la promoció de la Fundació Vicenç Ferrer a Terrassa.
Els guardons "Terrassa Solidària", que es convocaran cada dos anys, consisteixen en l’edició d’una publicació sobre els guardonats i un obsequi per a les persones o institucions homenatjades. En aquesta primera edició, l’obsequi serà una escultura de bronze d’uns 70 cm creada especialment per artesans de la ciutat de Bobo Dioulasso (Burkina Fasso).

"Ricard II" i un concert de gospel del Black Heritage Choir al Teatre-Auditori Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès. Divendres, 18 de desembre, a les 22.00 h, podrem gaudir del muntatge original i alliçonador de "Ricard II", de William Shakespeare, escrita el 1595. Carme Portaceli situa aquesta tragèdia històrica en un garatge, on desenvolupa una acció que parla dels episodis principals del destronament del rei Ricard i de la lluita per la consolidació d’un tron com a símbol de poder. Portaceli presenta una posada en escena marcada per la contradicció entre l’ordre moral i l’ordre de l’acció com a essència de la condició humana. Els actors representen els personatges per rols, per conceptes, deixant clar, d’aquesta manera, el gran mecanisme que proposa Shakespeare. La perversió i la misèria d’aquest gran sistema de poder es fan evidents quan Ricard II és destituït per una nova promesa que arriba en nom de la justícia violada, repetint les barbaritats del seu predecessor.
L'endemà, dissabte 19 de desembre, dins l’onzena edició d’Els Grans del Gospel, tenim l’oportunitat d’escoltar una de les formacions nord-americanes més emblemàtiques del Mississippi Mass Choir, l’agrupació coral Black Heritage Choir, integrada per vint components. El programa que interpretaran, "The sound of Gospel", és una selecció de temes tradicionals i contemporanis de la música negra nord-americana. Black Heritage Choir és un dels grups més versàtils en el camp de la música gospel. El seu repertori abasta des del gospel tradicional fins al contemporani, passant pel negro spiritual, els himnes i les nadales.
Al dia següent, diumenge, els Black Heritage Choir protagonitzaran el concert de Nadal per a la gent gran que també tindrà lloc al Teatre-Auditori.

El concert benèfic de l’Orfeó Català recapta 2.600 euros per a les entitats adreçades a persones amb discapacitat

Castellar del Vallès. Unes 350 persones van assistir diumenge, 13 de desembre, a l’església de Sant Esteve, al concert benèfic de l’Orfeó Català organitzat per l’Obra Social Caixa Penedès amb la col·laboració de la Regidoria de Benestar Social i les entitats adreçades a persones amb discapacitat de la vila. Els donatius dels assistents a l’acte van permetre aconseguir 2.600 euros que es destinaran a la millora de l’equipament tècnic del Punt d’Informació per a Persones amb Discapacitat de la plaça Major.
L’Orfeó Català, dirigit per Josep Vila Casañas i amb Mercè Sanchis al piano, va oferir un programa que constava de dues parts. En la primera, es van interpretar sis peces de polifonia religiosa d’autors com ara Mendelssohn, Rachmaninov o Kverno, entre d’altres. La segona part es va centrar d’una banda, en els cors d’òpera d’"Eugene Onegin" (P. Tchaikovsky), "Tannhäuser" (R. Wagner) i "Nabucco" (G. Verdi), i de l’altra, en nadales populars catalanes, entre les quals hi havia "Les dotze van tocant", "El desembre congelat", "El cant dels ocells", "L’Àngel i els pastors" i "El rústec villancet". En els torn de bisos, el director de l’Orfeó Català, Josep Vila, va anunciar com a primícia l’estrena d’una versió bilingüe de la nadala "Santa Nit" –en alemany i en català– i va convidar al públic a afegir-se en l’estrofa cantada en català. El concert va finalitzar amb "El Cant de la Senyera", tot un himne del concert català.
Per assistir al concert, les persones adultes havien de fer un donatiu de 8 euros, mentre que els infants gaudien d’entrada gratuïta. A l’inici del concert, la responsable de Suport Castellar, Cristina Torres, va agrair a l’Obra Social Caixa Penedès i a la Regidoria de Benestar Social la iniciativa de destinar la recaptació del concert a les entitats de la vila que donen suport a les persones amb discapacitat.

Bona participació a la XIII Fira de Santa Llúcia de Palau

Palau-solità i Plegamans. El municipi ha celebrat aquest cap de setmana la XIII Fira de Santa Llúcia. Des de divendres i fins diumenge, més de 1.000 persones han passat per la Fira.
Els visitants van tenir l’ocasió de veure i comprar diferents articles i productes decoratius típicament nadalencs, però també d’artesania diversa, d’aliments artesanals i ecològics, d’articles de regal i bijuteria, art i decoració, titelles i joguines... Van tenir-hi cabuda també un espai per a les associacions de caire social, clubs esportius, associacions de mares i pares d’alumnes, centres educatius i altres entitats ciutadanes.
“Tot i el fred que ha fet aquests dies, la valoració de la Fira és prou bona, creiem que ha estat una bona oportunitat perquè els comerciants millorin els seus resultats en un any difícil com el que estem a punt de tancar” valorava el regidor d’Indústria, Comerç i Turisme, David Zambrana. La previsió és que enguany s’instal·lin una cinquantena de parades a la plaça de Ca l’Estruch.

Èxit de participació dels ciutadans i ciutadanes de Badia en l´acte de recollida de Joguines i Aliments

Badia del Vallès. Una multitud de ciutadans i ciutadanes van col·laborar en l´acte de recollida de joguines i aliments que l´Ajuntament, els Partits Polítics i les Entitats de Badia del Vallès van organitzar el passat dissabte al matí. Els punts de recollida situats a L´Ajuntament, al Mercat Municipal i als Supermercats de la ciutat es van desbordar, fet que va demostrar la plena col·laboració dels ciutadans de Badia. La ciutat, a més, va poder gaudir de la Banda de Cornetes y Tambores de la Cofradía Padre Jesús de Nazareno y Nuestra Señora de los Dolores, un Cercavila molt nadalenc, ja que van desfilar vestits de pares i mares noëls, repartint un bon grapat de caramels. D´altre banda, a la Plaça de l´Ajuntament els ciutadans van poder ballar al ritme del grup Set de So i d´un altre de balls hispans infantils.

divendres, 11 de desembre del 2009

La Bella Quirze Band amb La Marató de TV3

Sant Quirze del Vallès. La Bella Quirze Band participarà solidàriament en la recollida de fons per les malalties minoritàries que aquest any porta a terme La Marató de TV3. La BQB actuarà concretament al Casal d’Avis de Gràcia de Sabadell, dissabte 12 de desembre, a 2/4 de 6 de la tarda.

Més de 200 estudiants i el Defensor del Poble Basc commemoren amb el Síndic Municipal el Dia Mundial dels Drets humans

Sabadell. El Casal Pere Quart ha estat la seu de les celebracions del Dia Mundial dels Drets Humans a Sabadell, organitzades pel Síndic Municipal de Greuges. Més de 200 estudiants d’entre 10 y 16 anys han participat en l’acte “Els joves amb els Drets Humans”, en el qual representants de diverses escoles i instituts de la ciutat han reflexionat sobre els Drets Humans en general i sobre 5 temes en particular: la violència, el racisme, l’assetjament, les drogues i la ciutat. 5 estudiants han exposat els problemes que, des del seu punt de vista, existeixen al món i a la seva realitat i han finalitzat amb una petició conjunta de pau.
Josep Escartín, Síndic Municipal de Greuges de Sabadell, ha recordat la importància d’aquests drets universals i la missió que tots tenim de garantir el seu respecte. Segons Escartín, “Tots i totes no hem de deixar escapar cap oportunitat per promocionar els Drets Humans des del nostres dia a dia”. En aquest sentit, ha recordat que “les drogues o la el racisme o l’assetjament són les amenaces per als Drets Humans que existeixen al nostre país i a l’entorn dels joves”.
A les 19h, l’Ararteko (Defensor del Poble Basc) Íñigo Lamarca ha pronunciat una ponència sobre “La igualtat i desigualtat de les minories”, emmarcada en els actes de commemoració del Dia Mundial dels Drets Humans organitzats pel Síndic Municipal. La ponència ha estat moderada per la periodista i presentadora del TN Migdia de TV3, Núria Solé.

Terrassa acull l’exposició itinerant "Acolliment: un infant, un temps, una família"

Terrassa. La secretària d’Infància i Adolescència, Imma Pérez, acompanyada de la directora de l’Institut Català d’Acolliment i Adopció (ICAA), Sílvia Casellas, ha presentat aquest matí a Terrassa l’exposició itinerant ‘Acolliment: un infant, un temps, una família’. Amb aquesta campanya es proposa incrementar el nombre de famílies que vulguin tenir cura de nenes i nens que no poden estar amb la seva família d’origen temporalment.
L’exposició estarà instal·lada a la Plaça Nova (Vapor Gran) durant aquest cap de setmana, de les 10 del matí a les 8 del vespre. La mostra va recórrer l’any passat les ciutats de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Amposta i va rebre més de 42.500 visitants. Durant el 2009 s’ha exposat a Vic, Figueres i Reus on ha estat visitada per 5.861 persones.
Actualment, el Departament d’Acció Social i Ciutadania inverteix 10,7 milions d’euros en polítiques d’infància i adolescència al Vallès Occidental. A la comarca hi ha 55 famílies acollidores i 70 infants acollits, d’un total de 489 famílies i 757 infants a tot Catalunya. La Secretaria d’Infància i Adolescència calcula que al Vallès Occidental hi ha actualment 27 infants que es troben en centres tutelats per la Generalitat quan podrien estar en famílies d’acollida.

Sant Cugat participa a Copenhaguen a la cimera de l'Organització Internacional de Governs Locals contra el Canvi Climàtic

Sant Cugat del Vallès. L’alcalde, Lluís Recoder, acompanyat de la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marta Subirà, participarà, del 14 al 17 de desembre, en la cimera que l’Organització Internacional de Governs Locals contra el Canvi Climàtic (ICLEI) celebrarà a Copenhaguen.
La cimera s’emmarca en el COP15, l’espai de negociació de les Nacions Unides que se centra en la lluita contra el canvi climàtic i la renovació de l’actual protocol de Kyoto, que expira l’any 2012. Durant la visita, l’alcalde també té previst reunir-se amb els alcaldes de Malmö, Ilmar Reepalu; de Lund, Mats Helmfrid; i de l’Haia, Jozias van Aartsen.
És previst que l’alcalde també participi en el Consell d’Alcaldes del Món sobre el Canvi Climàtic –una cimera paral·lela a la Cimera del Clima– en la qual Recoder donarà a conèixer l’Estratègia local de lluita contra el canvi climàtic. L’Ajuntament de Sant Cugat forma part de la xarxa Eurocities i del Pacte d’Alcaldes Europeus Contra el Canvi Climàtic.

Joaquim Pujol rep la Medalla Centenària del Departament d’Acció Social i Ciutadania

Castellar del Vallès. El castellarenc Joaquim Pujol ha rebut la medalla centenària que atorga la Generalitat de Catalunya en reconeixement als 100 anys de vida. Pujol, acompanyat per familiars i amics, s'ha mostrat molt content de rebre la medalla centenària, una iniciativa de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat.
Es tracta d’una medalla d’argent gravada amb el nom i l’any de naixement commemorativa del centenari. A aquest reconeixement institucional poden accedir-hi totes les persones residents a Catalunya que compleixin els requisits i realitzin la sol·licitud corresponent. Joaquim Pujol va néixer el 5 de desembre de 1909. Gran aficionat a la natura, té dos fills, cinc néts i tres besnéts. Actualment, viu amb un dels seus fills.

L’escola bressol Can Casamada obra les seves portes el proper dilluns

Montcada i Reixac. Els 41 nens i nenes que des del passat setembre ocupaven temporalment les instal·lacions de l’escola bressol Lluís Companys es traslladaran dilluns al nou centre, al carrer Colón, un edifici que forma part del Patrimoni Arquitectònic de la Ciutat. A més d’aquests alumnes també s’incorporarà al centre una nova classe d’infants d’un a dos anys i al gener, després de les vacances de Nadal, ho faran els nadons. La regidora d’Educació, Ana Rivas, ha afirmat que “amb aquest centre Montcada i Reixac ja disposa de quatre escoles bressol municipals”.
Aquesta primera setmana de funcionament servirà per a què tant els menuts com l’equip de professionals s’adaptin al nou espai. També es faran visites guiades amb els pares per a que coneguin les instal·lacions. Aquest nou centre disposa de 470,96 metres quadrats de superfície útil distribuïda en tres plantes i 221,75 metres quadrats més de pati. En total, l’escola bressol de Can Casamada té cinc aules: una per a nadons (8 places), dues per a nens i nenes d’un a dos anys (13 places c/u) i dues més per a infants de dos a tres anys (20 places c/u). Aquests espais estan ubicats a la planta baixa i primera planta de l’equipament. A la segona planta hi ha una sala de grans dimensions que es farà servir en funció de les necessitats del centre, per exemple, com a pati els dies de pluja o com a espai per dur a terme activitats fora de l’horari escolar.
L’equipament també disposa d’una sala per a l’equip educatiu i reunions, una cuina, una sala polivalent, un magatzem per material didàctic, una sala per a bugaderia i material de neteja, un material de neteja, un vestidor i cambra d’higiene per al personal treballador de l’escola, zona per guardar cotxets i dos patis equipats amb jocs. El centre ofereix servei de menjador i d’atenció psicològica per als nens i nenes i les famílies que ho requereixin. A finals de gener es farà una jornada de portes obertes a la ciutadania.

Els Consells d’Administració de les caixes de Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa aproven el Pla d’Integració

Sabadell. El Pla d’Integració és un dels documents que, conjuntament amb els estatuts de la nova caixa i el protocol de fusió -que també hauran de ser aprovats per part dels Consells d’Administració de les quatre entitats-, seran portats a les Assemblees extraordinàries, previstes per a la segona quinzena de gener, perquè en donin el visti plau i l’aprovació definitiva a la fusió.
Segons el Pla d’Integració l’entitat resultant de la fusió tindrà la dimensió necessària per a adaptar-se al nou entorn, i quedarà posicionada entre les deu primeres caixes de l’estat espanyol per actius, amb un balanç proper als 34.500 milions d’euros i amb 750 oficines i 4.000 empleats. Amb aquesta xarxa comercial, la nova Caixa podrà mantenir el servei de proximitat i personalitzat als clients, que a partir de la integració disposaran de més punts d’atenció repartits per tot el territori, per tal d’assolir l’objectiu del grup d’impulsar la competitivitat i l’eficiència.
Al 2012, es constituiran els Òrgans de Govern definitius que constaran de 160 membres pel que fa a l’Assemblea i 16 el Consell d’Administració amb una proporció de: 40% impositors, 30% entitats privades i fundacionals, 20% corporacions locals i 10% empleats.
S’ha acordat instituir el domicili social de l’entitat a la ciutat de Barcelona, dins d’un edifici noble ubicat al cor de la capital (Plaça de Catalunya, 9) que comptarà amb sales de reunions, despatx i un auditori. En la decisió final, ha estat determinant la proximitat d’aquest espai amb els organismes i les institucionsoficials, així com la comunicació de la capital amb les diferents subseus distribuïdes pel territori català.
Recordem que, a banda del domicili social, l’activitat dels serveis centrals es durà a terme en els edificis de les quatre caixes. En aquest sentit, la nova caixa es vertebrarà en les quatre subseus –Girona, Manlleu, Sabadell i Terrassa-, que adquiriran un protagonisme principal pel fet de distribuir-hi els diferents àmbits de direcció, àrees, departaments i serveis centralitzats. També seran la seu dels respectius consells territorials de Girona, Osona, Sabadell i Terrassa, uns òrgans importants que tindran competències en l’administració i l’activitat de l’Obra Social en els seus territoris.

dijous, 10 de desembre del 2009

Un any d'Elsot.cat

Sant Quirze del Vallès. Elsot.cat està d'aniversari. L'1 de desembre va fer un any de la posada en marxa del portal de notícies de Sant Quirze del Vallès. Per celerbar-ho els companys d'Elsot han elaborat una revista en la que ens descobreixen les diferents entitats i associacions del municipi. Així com articles informatius de la història de Sant Quirze.

La podeu consultar en format PDF clicant AQUÍ.

Sabadell acull una quinzena d’actes solidaris per col•laborar amb la Marató de TV3

Sabadell. El municipi acull una quinzena d’actes solidaris per col·laborar amb la Marató de TV3 del proper diumenge 13 de desembre, que enguany es dedica a les malalties minoritàries, que afecten 1 de cada 2.000 persones. Al voltant del 80% d’aquestes malalties són fruit d’alteracions genètiques. A Catalunya hi ha uns 400.000 afectats. Diferents entitats de la ciutat, a les quals l’Ajuntament dóna suport, han organitzat activitats de tota mena dins de l’àmbit cultural, esportiu, juvenil i familiar, entre altres.
L’esport és un dels plats forts de les activitats solidàries a Sabadell. L’entitat Abacat ha preparat quatre campionats de billar anglès durant 24 hores i es disputaran en tres taules gratuïtes des de les 8 del vespre de l’11 de desembre fins a les 8 del vespre del dia 12. Els campionats tindran lloc al Casal de Joves de Sabadell.
L’11 de desembre des de les 9 del matí fins a les 9 del vespre, el gimnàs Qwellness portarà a terme una pedalada solidària contra les malalties minoritàries. Aquesta pedalada estarà oberta a tots els ciutadans i ciutadanes de Sabadell que vulguin participar, els quals es podran inscriure fins el mateix dia en el club QWellness (http://www.qwellness.es/) aportant 3 euros a l'acció solidària.
La música també serà protagonista de les activitats per la Marató. El Consell de Joves de Sabadell i la cafeteria Àgora del Centre Cívic de Sant Oleguer han previst pel 12 de desembre un concurs karaoke amb temes de les pel·lícules de la factoria Disney entre les 10 del matí i les 2 de la tarda.
Ja diumenge 13, la pastisseria Genescà organitzarà una xocolatada popular a un euro el got. La cita és de 10 a 11 del matí davant del Casal Pere Quart. A dins del Casal, de 10 a 1 del migdia i de 5 a 8 de la tarda, el Club de Rol El Refugio del Sátiro, VTES i la Unió d’Equips d’Airsoft organitzen una jornada de jocs de taula i de rol.


L'Associació de Puntaires Ribot i Serra col·laborarà també amb la Marató i oferiran una mostra de la seva feina a la Rambla, a l'alçada dels números 69-73 des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre.
L’Eix Macià serà l’escenari d’unes passejades amb carruatge per Sabadell, organitzades per l’entitat Pas a Pas d’11 del matí a 2 de la tarda.
També diumenge, el Club Natació de Sabadell vol aconseguir la gota més gran de Catalunya. Per aconseguir-ho, demana la participació de tants voluntaris com sigui possible.
L’Associació de Veïns de la Creu Alta ha organitzat una bicicletada popular que comença a les 11 del matí a l’Estadi de la Nova Creu Alta i acabarà a la plaça de la Creu Alta, aproximadament a la 1 de la tarda.
Ja al vespre, entre les 5 i les 9, el Casal de Joves de Sabadell acollirà espectacles de dansa, màgia, teatre i arts marcials amb un preu de 3 euros l’entrada.

Terrassa acull la Festa de les Lletres Catalanes - 59a Nit de Santa Llúcia

Terrassa. L'alcalde, Pere Navarro, participarà aquest divendres, 11 de desembre, a l’acte de lliurament de premis de la Festa de les Lletres Catalanes - 59a Nit de Santa Llúcia que se celebrarà al Centre Cultural de Caixa Terrassa. L'acte, on s'inclourà un espectacle de La Fura dels Baus, començarà a les 20:15h i serà transmès en directe per TV3.
Pere Navarro i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, seran els encarregats de rebre les autoritats que assistiran a la vetllada literària, entre les quals hi haurà el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.
En primer lloc, es lliuraran els premis més destacats, com són el Mercè Rodoreda de contes i narracions, el Carles Riba de Poesia i Premi Sant Jordi de novel·la.
La vetllada literària continuarà amb el lliurament dels premis Òmnium Cultural de Ràdio i Òmnium Cultural de Televisió, Memorial JB Cendrós, Esport i Ciutadania, Premi Folch i Torres, Premi Joaquim Ruyra, Premi Ferran Soldevila, Premi Joan Profitós i Premi Joan Maragall.
La Festa de les Lletres Catalanes continuarà amb un sopar que trindrà lloc al Recinte de Fira de Terrassa.
Aquest és el tercer cop que la ciutat de Terrassa acull la Festa de les Lletres Catalanes. La darrera vegada va ser l'any 1989.

Segueix la Nit de Santa Llúcia en directe per TV3 i omnium.cat.

Castellar del Vallès i l’Obra Social "la Caixa” signen un acord de suport a persones discapacitades

Castellar del Vallès. L’alcalde, Ignasi Giménez, i el Director d‘Àrea de Negoci de “la Caixa” al Vallès Occidental – Sabadell, Modesto Custodio, han signat aquest matí un acord de col·laboració pel qual l’Obra Social "la Caixa" donarà suport a un projecte pilot d’habitatges amb serveis comuns adreçats a persones amb discapacitat del municipi. Aquesta iniciativa és impulsada per la Regidoria de Benestar Social i les associacions ADIPS (adreçada discapacitats psíquics) i Suport Castellar (adreçada a malalts mentals).
La necessitat d’habitatges és prioritària per a la població, però en especial per a persones que no disposen de totes les capacitats econòmiques, de salut i autonomia. Aquest projecte sorgeix com a resposta a aquestes necessitats, perquè aquestes persones puguin viure de manera autònoma, sempre sota la supervisió de les dues entitats i amb el seguiment dels serveis socials municipals. Per tal que això sigui possible, l’empresa pública ADIGSA cedirà properament dos pisos de dues habitacions cadascun, amb un lloguer assequible, i que seran gestionats per ADIPS i Suport Castellar. Un d’aquests habitatges està situat a la promoció pública d’habitatges de la plaça d’Europa, mentre que l’altre està situat a la promoció també pública del carrer de Finlàndia.
L’Obra Social “la Caixa” col·labora en aquest projecte amb un donatiu de 7.500 euros que es destinarà a la compra del mobiliari dels pisos.
L’alcalde, Ignasi Giménez, ha agraït aquest ajut de “la Caixa” i ha remarcat que aquesta iniciativa té com a objectiu “que persones amb discapacitació puguin tirar endavant els seus projectes vitals”. Per la seva banda, Modesto Custodio, ha afirmat que aquesta col·laboració “reafirma el compromís de la Caixa amb les persones afectades amb discapacitat de la població”.

Quaranta comerços i entitats locals participen dissabte a la Fira de Nadal de Santa Perpètua

Santa Perpètua de Mogoda. Una quarantena de comerços i entitats locals participaran aquest dissabte 12 de desembre en la Fira de Nadal que se celebrarà a la plaça de la Vila i la Rambla. El certamen que porta per nom "Nadal i Solidaritat" es desenvoluparà des de les deu del matí fins a les set de la tarda i està organitzat per la Regidoria de Comerç.
Un any més i durant tot el matí, es farà el taller "Tots a fer el pessebre", per tal que els infants facin la seva figura i la col·loquin en aquest escenari que s’instal·larà a les portes de l’Ajuntament. El pessebre s’exhibirà durant totes les festes de Nadal.
Entitats culturals del municipi prendran part en la celebració de la Fira Nadal. L’Associació Colòmbia Viu a Catalunya de Santa Perpètua, el Cor de Veus del Club Edad de Oro, el Cor de La Florida i la Banda de l’Escola Municipal de Música i Dansa amenitzaran durant tot el matí la fira amb diverses actuacions de música i ball. La Rambla de Santa Perpètua compartirà escenari amb la plaça de la Vila durant la tarda. Així, l’Associació de Comerciants de Santa Perpètua, Els Comerciants, convidarà als assistents a la fira a xocolata calenta. Aquesta activitat s’ha programat a les cinc de la tarda. De la mateixa manera, els infants podran gaudir d’una actuació de pallassos i d’un espectacle de màgia a partir de les sis de la tarda.
L’Ajuntament de Santa Perpètua aprofitarà la celebració de la fira de Santa Llúcia per fer l’encesa dels llums de Nadal. La lluminària especial lluirà als carrers del municipi fins al 7 de gener. Els operaris de Brigades Especials dels Serveis Municipals han realitzat la instal·lació d’aquest guarniments de Nadal.

Recollida benèfica de joguines i aliments a Badia del Vallès

Badia del Vallès. El proper dissabte dia 12 de desembre, des de les 10 del matí i fins a les 14 hores, tindrà lloc un acte de caire benèfic de recollida d´aliments i joguines per part de l´Ajuntament, els Partits Polítics i les Entitats de Badia del Vallès. Els punts de recollida estan previstos a les portes dels Supermercats, del Mercat Municipal i a la Plaça Major.
A més, a partir de les 10 hores es podrà gaudir d´un Cercavila de la Banda de Cornetes y Tambores de la Cofradía Padre Jesús de Nazareno y Nuestra Señora de los Dolores, així com d´altres activitats i actuacions, previstes a les 12 hores, com: els Balls Llatins infantils i el grup Set de So.

Sant Cugat fa un minut de silenci per reclamar una solució per a la situació d’Aminetu Haidar

Sant Cugat del Vallès. El tinent d’alcalde de Presidència, Joan Recasens, acompanyat de la regidora de Cooperació, Immigració i Igualtat, Susanna Pellicer; i d’altres autoritats municipals, ha presidit aquest matí, a la plaça de la vila, el minut de silenci que s’ha fet per tal de reivindicar l’adopció d’un compromís que resolgui l’actual situació de l’activista sahrauí Aminetu Haidar.
L’Ajuntament ha fet aquest minut de silenci a petició de l’Associació de Familiars de Presos i Desapareguts Sahrauís (Afapredesa), que ha demanat de fer-lo a tots els Ajuntaments agermanats amb poblacions sahrauís. Sant Cugat està agermanat amb la daira d’Argub (campament de refugiats de Dajla) des de l’any 2000.
Amb motiu d’aquest acte, l’alcalde, Lluís Recoder, ha indicat que “des de l’Ajuntament volem, d’una banda, mostrar la nostra preocupació per l’estat de salut d’Aminetu Haidar, i de l’altra, refermar el nostre compromís amb el poble sahrauí. Sant Cugat és una ciutat compromesa amb aquest poble i és per això que ens refermem en la nostra posició”. Així mateix, l’alcalde ha emfasitzat que “l’Estat espanyol juga un paper ambigu en aquest assumpte, ja que d’una banda sap que hi ha un corrent d’opinió favorable al poble sahrauí però, de l’altra, no vol incomodar el Marroc”.
La convocatòria del minut de silenci, que coincideix amb el Dia Internacional dels Drets Humans, ha estat seguida per un centenar de persones.

Montcada Aqua acull un bateig de busseig per a la caravana solidària “Mulla’t per l’Àfrica”

Montcada i Reixac. Montcada Aqua acollirà aquest dissabte 12 de desembre un bateig de busseig amb l’objectiu de recaptar fons per a la caravana solidària “Mulla’t per l’Àfrica”, un projecte que té com a objectiu incrementar el potencial de auto desenvolupament de diferents països de l’Àfrica Subsahariana així com contribuir amb les tasques humanitàries de les associacions no governamentals que reben aquesta ajuda. L’activitat l’organitza l’Associació Internacional de Policia (IPA) i es farà des de les 10 a les 18h. El preu és de 15 euros si la inscripció es fa per avançat o bé 20 si es va directament el mateix dia. Tots els diners íntegres aniran per aquesta causa
Per apuntar-s’hi, els interessats han de fer la seva inscripció online a través de la web
www.ipavallesocc.org/bateig. Els participants han de ser majors de 8 anys i estar en bon estat de salut, cosa que s’ha de certificar lliurant l’imprès de declaració de salut signat, també descarregable a la web.
El primer Comboi Solidari va sortir de Catalunya al maig de 2008 cap a Guinea Bissau, Mali, Burkina Fasso i Niger transportant, entre altres vehicles, autobusos, ambulàncies i bicicletes. L’èxit de la iniciativa ha fet que els organitzadors continuïn treballant per enviar un comboi anualment. Al projecte hi participen un gran nombre l’ONG, com ara la mateixa IPA, Conductors Solidaris, Projecte Gènesis Acció Humanitària i Desenvolupament, Santa Perpetua Solidària o Ajuda al Desenvolupament.

dimecres, 9 de desembre del 2009

Tret de sortida a la XIII Fira de Santa Llúcia

Palau-solità i Plegamans. El divendres 11 de desembre, a les 19h, s’inaugura la XIII Fira de Santa Llúcia de Palau-solità i Plegamans. La fira estarà instal·lada a la plaça de Ca l’Estruch (porxada) fins al diumenge 13. Divendres 11 estarà oberta de les 19 a les 20.30h; dissabte 12 es podrà visitar durant tot el dia (d’11 a 20.30h); i diumenge 13 romandrà oberta des de les 11 del matí i fins a les 19h.
“La Fira de Santa Llúcia és també una gran oportunitat per a què els comerciants millorin els seus resultats en un any difícil com el que estem a punt de tancar”, comenta el regidor d’Indústria, Comerç i Turisme, David Zambrana. La previsió és que enguany s’instal·lin una cinquantena de parades a la plaça de Ca l’Estruch. Els visitants que s’hi acostin podran trobar les clàssiques parades de productes i elements decoratius típicament nadalencs, però també d’artesania diversa, d’aliments artesanals i ecològics, d’articles de regal i bijuteria, art i decoració, titelles i joguines... I, a banda de les paradetes comercials, hi haurà espai també per a associacions de caire social, clubs esportius, associacions de mares i pares d’alumnes, centres educatius i altres entitats ciutadanes.

S'aprova el projecte d’urbanització del Parc dels Ametllers amb un pressupost d’un milió d’euros

Santa Perpètua de Mogoda. El projecte ha estat redactat pels arquitectes Josep Carles Carnicer i Antón Pagola, guanyadors del concurs d’idees que va convocar l’Ajuntament de Santa Perpètua per dissenyar aquesta àrea del municipi de més de 34.000 metres quadrats situada entre el passeig de la Florida, l’avinguda de l’Estela Ibèrica, la línia fèrria Mollet-Papiol i el camí de Can l’Andal. L’inici de les obres està pendent de garantir l’aportació econòmica que ha de fer l’Institut Català del Sòl (INCASOL) a l’Ajuntament de Santa Perpètua segons ha confirmat la regidora d’Urbanisme, María Ángeles Sánchez .
L’actuació correspon a la urbanització d’un gran parc urbà amb predomini d’espais de lleure i amb important vegetació autòctona, arbòria i arbustiva, principalment caduca, que contrastarà amb la perenne del seu horitzó i que garantirà diversitats d’imatges segons les estacions de l’any. El projecte proposa modificar lleugerament la topografia amb la voluntat de resoldre suaument l’entrega i la continuïtat de les vores del Parc amb l’avinguda de l’Estela Ibèrica i generar un millor accés a la nova estació/abaixador del ferrocarril que el Ministeri de Foment te previst construir a l’alçada de la Granja Soldevila per a la nova línia de viatgers que utilitzarà el ramal Mollet-Papiol.
Al passeig de la Florida cantonada amb l’Estela Ibèrica s’urbanitzarà una plaça, i una zona d’aparcament com a porta i nexe d´articulació amb el teixit urbà. S’incorporaran línies de camins reforçant la suau topografia. L’actuació, segons el projecte, es limita a generar espais d’estada i esbarjo en aquest espai de valors ambiental i paisatgístics, com prat i arbredes; i la plantació d’una desena d’espècies vegetals.

Taller de medi ambient: centres de taula i guarniments de Nadal

Ripollet. Per tercer any consecutiu, s'organitzen, el proper 18 de desembre, a les 18 hores, a la Casa de Natura, els tallers de centres de taula i guarniments de Nadal respectuosos amb el medi. L’objectiu d’aquests tallers és conscienciar la població de la problemàtica derivada de la producció de residus en la nostra societat. Utilitzant materials procedents de rebuig que porten els participants es realitzen centres de taula i paraments de Nadal per a les nostres llars.
Aquest any també és el Croc, el gripau corredor mascota de la Casa de Natura, qui ens felicita el Nadal i, ja que l’any 2010 ha estat declarat Any de l’Arbre a Ripollet, el Croc ens ensenya a tenir cura dels arbres durant les festes de Nadal.

Això ho fa el Croc des d’un retallable que es pot trobar a la web municipal
www.ripollet.cat on ens aconsella:
-Per als guarniments de Nadal, evitem la molsa i les espècies autòctones com el boix, el grèvol, el vesc o el galzeran, ja que compleixen una funció molt important en els nostres ecosistemes.
-Quan triem l’arbre de Nadal, podem triar una espècie mediterrània com l’arboç, l’alzina o el llentiscle, que poden sobreviure d’un any per l’altre, ja que són autòctones i es poden replantar als nostres boscos.
-Si triem el tradicional avet, vigilem que sigui procedent d’un viver o plantació controlada. Quan s’acabin les festes, el podrem dipositar als punts de recollida o a la deixalleria des d’on es portaran a centres per al seu compostatge.

La regidora de Medi Ambient i Salut Pública, Gemma Edo, agraeix la participació de totes les persones que han assistit als actes que s’han programat des de Casa Natura durant aquest any i desitja a tothom un bon any 2010, tot recordant que la Regidoria de Medi Ambient està treballant en l’elaboració de la programació de l’any vinent que tindrà com a protagonistes els arbres.

Es creen 40 places provisionals d’aparcament lliure entre els carrers de Pare Borrell i Girona

Castellar del Vallès. L’Eixample vell de Castellar del Vallès disposarà a finals d’aquest 2009 d’una nova àrea provisional d’estacionament lliure amb capacitat per a uns 40 vehicles. L’aparcament estarà situat en una parcel·la privada d’uns 750 m2 ubicada a la cantonada entre els carrers del Pare Borrell i Girona. L’Ajuntament ha arrendat aquest solar per un període d’un any, prorrogable fins a un màxim de cinc anys, a Promotors Associats de Castellar SL, empresa que n’és la propietària. Tal i com ja s’ha fet en altres àrees habilitades anteriorment, el nou pàrquing tindrà una superfície de paviment asfàltic reciclat. Tant l’accés com la sortida de vehicles es farà pel mateix carrer del Pare Borrell. Els treballs d’habilitació, que es van iniciar la setmana passada amb la desbrossada del terreny, tenen una durada prevista d’unes dues setmanes. La creació de noves places d’aparcament lliure en aquesta zona de la població contribuirà a facilitar l’estacionament en un sector que compta amb diversos habitatges plurifamiliars sense aparcament propi. Durant aquest mandat l’Ajuntament de Castellar ha creat prop de 600 places d’aparcament lliure, entre noves àrees d’estacionament i l’habilitació d’aparcament en diagonal adiversos carrers del municipi.Les obres d’adequació del nou aparcament del carrer del Pare Borrell van a càrrec de l’empresa Construcciones Ramírez i tenen un pressupost d’uns 18.000 euros, que es finançaran a través del Fons Estatal d’Inversió Local d’aquest 2009.

Es creen 40 places provisionals d’aparcament lliure entre els carrers de Pare Borrell i Girona

Castellar del Vallès. L’Eixample vell de Castellar del Vallès disposarà a finals d’aquest 2009 d’una nova àrea provisional d’estacionament lliure amb capacitat per a uns 40 vehicles. L’aparcament estarà situat en una parcel·la privada d’uns 750 m2 ubicada a la cantonada entre els carrers del Pare Borrell i Girona. L’Ajuntament ha arrendat aquest solar per un període d’un any, prorrogable fins a un màxim de cinc anys, a Promotors Associats de Castellar SL, empresa que n’és la propietària.
Tal i com ja s’ha fet en altres àrees habilitades anteriorment, el nou pàrquing tindrà una superfície de paviment asfàltic reciclat. Tant l’accés com la sortida de vehicles es farà pel mateix carrer del Pare Borrell. Els treballs d’habilitació, que es van iniciar la setmana passada amb la desbrossada del terreny, tenen una durada prevista d’unes dues setmanes. La creació de noves places d’aparcament lliure en aquesta zona de la població contribuirà a facilitar l’estacionament en un sector que compta amb diversos habitatges plurifamiliars sense aparcament propi.
Durant aquest mandat l’Ajuntament de Castellar ha creat prop de 600 places d’aparcament lliure, entre noves àrees d’estacionament i l’habilitació d’aparcament en diagonal adiversos carrers del municipi.
Les obres d’adequació del nou aparcament del carrer del Pare Borrell van a càrrec de l’empresa Construcciones Ramírez i tenen un pressupost d’uns 18.000 euros, que es finançaran a través del Fons Estatal d’Inversió Local d’aquest 2009.

Les obres de l’estació de Rodalies a Terra Nostra entren en la recta final

Montcada i Reixac. Els veïns i veïnes de Terra Nostra ja poden fer servir el nou pas inferior de l’estació de Montcada i Reixac – Santa Maria per passar d’una banda a l’altra del barri, malgrat que les obres de remodelació encara no han finalitzat. Donat que ja s’ha retirat la passarel·la provisional que s’hi havia instal·lat, els operaris han habilitat un pas d’obra inferior, coincident amb el que serà definitiu, però que anirà variant en funció de les necessitats de l’obra.
La previsió és que la reforma integral de l’estació s’enllesteixi a final d’aquest mes, però hi ha pendent la instal·lació d’una nova estació transformadora de Fecsa, necessària per suportar els requeriments elèctrics de les noves instal·lacions. A hores d’ara l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) està en negociacions amb Fecsa per aconseguir que la col·locació de l’estació transformadora es faci durant el mes de desembre.
Les obres de modernització integral de l’estació de Rodalies de Terra Nostra inclou la construcció d’un nou edifici de viatgers i un pas inferior amb l’objectiu d’incrementar els nivells de seguretat i la qualitat del servei, així com adaptar les instal·lacions a les persones amb mobilitat reduïda.
El nou edifici està adaptat a les persones amb mobilitat reduïda, amb més de 200 m2, controls d’accés i serveis d’ús públic, guixetes, màquines d’autovenda i cafeteria.
El pas inferior que connecta les dues andanes permet també la circulació de vianants entre les dues zones urbanes annexes a l’estació. Estarà dotat d’escales i quatre ascensors per facilitar l’accés a les persones amb dificultats de mobilitat.
L’actuació, a càrrec de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif), suposa una inversió de 2,51 milions d’euros.

divendres, 4 de desembre del 2009

Neix la Plataforma Connecta St.Quirze

Sant Quirze del Vallès. La Plataforma, d’iniciativa ciutadana, busca millorar les connexions al poble facilitant-ne l’accés a peu i en bici.
"Connecta" ha sorgit com a iniciativa a principis d’aquest estiu passat. La creació del seu blog
http://connectasq.blogspot.com/ va iniciar la coneixença i difusió del projecte, i ha estat el primer punt de trobada de les persones i entitats interessades en aportar el seu granet de sorra i recolzar el projecte.
Els fronts de treball oberts són:
. La connexió amb Sabadell (Per Ca’n Gambús i seguint la línia dels FGC).
. La connexió amb Cerdanyola i la UAB:
. L’interior del poble (Camins escolars, millora dels punts crítics i eliminació de les barreres arquitectòniques).

La plaça de la Creu Alta guanya en accessibilitat amb la remodelació finançada pel Fons Estatal d’Inversió Local

Sabadell. La plaça de la Creu Alta ha guanyat en accessibilitat i ha millorat el disseny. Les obres van començar a l’abril passat i s’han donat per finalitzades avui, 4 de desembre. En aquests 8 mesos d’obra, s’ha pavimentat el voltant de la plaça, s’han enderrocat els murs de contenció que hi havia i se n’han construït de nous. El projecte urbanístic inicial s’ha millorat i s’ha apostat per eliminar les barreres arquitectòniques de la plaça i fer que s’hi pugui accedir a peu pla.
Amb el nou disseny, desapareix l’antic escenari que hi havia i s’han suavitzat els accessos des del carrer Major i des de la carretera de Prats de Lluçanès, tot eliminant-ne les escales que hi havia. D’aquesta manera, l’espai central guanya en mobilitat i es potencia com una zona d’estada del veïnat i, alhora, servirà per acollir els actes de la festa major del barri de la Creu Alta.
L’espai està pensat per a l’oci del veïnat, ja que s’ha guanyat una zona de jocs infantils amb tanca perimetral i un espai amb activitats de gimnàstica per a la gent gran.
A més, s’ha renovat l’enllumenat públic, el sistema de reg i l’enjardinament. Així mateix, la plaça té nou mobiliari urbà i se n’han canviat els escocells. També s’ha modificat la semaforització i senyalització viària dels carrers dels voltants de la plaça.
A la resta del barri de la Creu Alta, s’ha millorat el col·lector del carrer de Vila Cinca, entre el carrer de Sant Miquel i l’avinguda de l’Onze de Setembre, i s’han eliminat les barreres arquitectòniques dels passos de vianants. Així mateix, s’ha reformat la veïna plaça de Jonqueres i s’ha fet una redistribució de la zona de jocs i la d’estada.

L’alcalde de Terrassa expressa el seu condol per la mort de Jordi Solé Tura

Terrassa. Pere Navarro, ha expressat avui el seu condol per la mort de Jordi Solé Tura, uns dels pares de la Constitució Espanyola de 1978. Solé Tura, que patia alzhèimer des de l'any 2004, ha mort avui als 79 anys d'edat .
Pere Navarro ha lamentat “la desaparició d'una figura clau en la història política recent, que va lluitar sempre per les llibertats, per la justícia i pel progrés social”. L'alcalde de Terrassa ha destacat "el compromís i la integritat d'un home que va patir la repressió franquista, va viure a l'exili i va fer una aportació essencial, amb la seva participació en la redacció de la Constitució".
Jordi Solé Tura, nascut a Mollet del Vallés el 1930, va militar durant la seva joventut al Front d'Alliberament Popular i a l’organització comunista Bandera Roja. Durant la Transició va ser un dels dirigents del PSUC i posteriorment va ingressar al PSOE. Va ser ministre de Cultura en els governs de Felipe González.
El 2007 la seva família va donar a conèixer que el polític patia Alzheimer. Aquell mateix any va rebre la Creu de Sant Jordi. El seu fill, el periodista Albert Solé, va dirigir el documental “Bucarest, la memòria perduda”, sobre la història de Jordi Solé Tura i la seva malaltia. El febrer del 2008 el documental es va projectar al cinema Catalunya de Terrassa com a inauguració del festival DocsBarcelona.
Solé Tura va visitar Terrassa en diferents ocasions. La darrera, el 15 de desembre de 2003, quan va signar, com a president del Comitè Català de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, un conveni amb l’Ajuntament de Terrassa.

Constituïda la Comissió municipal d’honors i distincions de Ripollet

Ripollet. Aquest òrgan serà l’encarregat de proposar distincions a aquelles persones o entitats que, destacades pels seus mèrits rellevants, per l'excel·lència de la seva obra, o per les seves activitats en benefici de la comunitat constitueixen un exemple mereixedor del reconeixement oficial de la Vila.
Aquesta comissió està formada per un regidor de cada grup municipal, un representant de les entitats culturals, a proposta del Patronat Municipal de Cultura; un representant de les entitats esportives, a proposta del Patronat Municipal d’Esports; un representant del Consell municipal de Joventut; un representant del Consell Escolar Municipal; un representant de les associacions de veïns i un representant del Casal d’Avis municipal.
Alguns dels nomenaments que pot proposar la comissió són, entre d'altres, el títol de fill predilecte, regidor d'honor o atorgar la medalla d'honor de la vila.

La Casa de la Vila acull una exposició fotogràfica de Ceuta en 3D

Montcada i Reixac. Es tracta d’una mostra de fotografies en tres dimensions del fotògraf ceutí Guillermo Valera Peyró, (1957-2008). L’exposició arriba a Montcada i Reixac a través de la Casa de Ceuta a Barcelona i les imatges les ha cedit la vídua de l’artista, Nani Melul Bandayan.
Aquesta mostra té una particularitat que la fa ben especial i és que les fotografies s’han de veure amb unes ulleres especials que estaran disponibles a la Casa de la Vila fins que duri la mostra. Les 36 imatges que la confirmen recullen paisatges, monuments, racons i gent d’aquesta ciutat del nord d’Àfrica. La mostra es podrà veure fins el 13 de desembre.

dimecres, 2 de desembre del 2009

El Vapor Llonch rep la visita d’una delegació de Sarajevo per conèixer el treball d’aquest equipament municipal

Sabadell. Una delegació de l’Agència de Desenvolupament de la Regió Econòmica de Sarajevo han visitat aquest matí el Vapor Llonch acompanyats per representants de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Aquesta visita s’emmarca en el projecte liderat per l’Agència Espanyola i l’Agència de Sarajevo per enfortir el teixit econòmic d’aquesta zona dels Balcans.
L’objectiu de la visita, per tant, ha estat conèixer de primera mà les activitats que es desenvolupen al Vapor Llonch per oferir una oportunitat a qualsevol ciutadà per encaminar el seu futur professional, trobar una feina, millorar la seva formació, adquirir experiència laboral, posar en marxa o consolidar un negoci o conèixer dades socioeconòmiques de la ciutat.
A través de la visita s’ha exposat també el treball concertat del Vapor Llonch amb els agents socioeconòmics locals. Gairebé la totalitat dels gremis de la ciutat i part dels de fora tenen un conveni establert amb el Vapor Llonch per utilitzar les seves instal·lacions i realitzar-hi activitats. A més, amb el consens com a forma de treball està vigent el Pacte Local per l’Ocupació. Aquest Pacte el conformen l’Ajuntament, el Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC) i els sindicats CCOO i UGT.

Cinquena edició dels premis Santa Llúcia

Sant Quirze del Vallès. La Patronal acollirà el proper 11 de desembre la cinquena edició dels Premis de Santa Llúcia organitzats per l’Associació de les Arts i les Lletres de Sant Quirze del Vallès. En paraules del vicepresident de l’Associació, Miquel V. Seuba “L’objectiu d’aquesta iniciativa és distingir les persones i entitats del municipi que s’han compromès per promoure l’art i la cultura”
El certamen, convocat anualment per l’entitat que aplega un important nombre d’artistes locals. En l’anterior edició les entitats, associacions, institucions, representats polítics i ciutadans i ciutadanes van assistir al lliurament d’aquests reconeixements. Els guardonats van ser La coral Bella Quirze Band, el pintor Andreu Martró, el periodista Ángel Lacalle, l’entitat solidària Ateneu del Món, la poetessa Maria Avelina Benito i l’escriptor Miquel Zambudio.
Els Premis Santa Llúcia reconeixen entitats i personalitats de diferents àmbits i els guardonats d’aquest any 2009 son l’Associació Sant Quirze Té Vida, li els quirzetencs: Gemma Gelabert, Salvador Domènech i Marta Casagolda. Aquesta edició vol també fer un homenatge a l’artista Tom Car.

Montcada i Reixac guanyarà dos equipaments esportius públics en l’operació amb el FC Barcelona

Montcada i Reixac. Els ajuntaments de Montcada i Reixac i de Barcelona han acordat afegir una addenda al conveni signat el juliol passat amb el Futbol Club Barcelona per tal d’establir les bases per a la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que possibiliti la reordenació de les instal·lacions esportives privades actualment ubicades al districte de Les Corts.
Aquesta addenda contempla la incorporació de nous terrenys ubicats a Montcada i Reixac a l’operació, a més dels inicialment previstos. D’aquesta manera, el municipi guanyarà solars destinats a la construcció d’equipaments esportius públics a dues zones diferents. D’una banda, als terrenys situats al marge esquerre del riu Besòs, que ocupen una superfície de 48.966 m2; i de l’altra, a la Plana de Reixac, a l’entorn de la zona on s’ubicarà l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Mas Duran, amb 52.565 m2.
L’actuació afectarà als terrenys que actualment ocupen el miniestadi del FC Barcelona i les pistes esportives colindants, per tal de crear un nou teixit urbà residencial, amb les corresponents cessions de zona verda i equipaments públics, que tindrà la consideració ambiental d’un ecobarri. La pèrdua de sòl d’equipament esportiu privat a Les Corts es compensarà amb les noves zones que seran públiques i que es crearan a Montcada i Reixac i a l’entorn de la plaça Alfons Comin de Barcelona.
L’operació permetrà reordenar les previsions de planejament en l’àmbit de la Vallençana, de forma que se substituiran els usos industrials existents desubicats per zones d’equipaments esportius públics. Es millorarà el front del riu Besòs en un indret que es convertirà en la porta del Parc de la Serralada de Marina, i s’adequarà l’espai a l’entorn de la riera de la Vallençana Baixa, per tal de garantir el seu tractament com a espai lliure vinculat al sistema hidrològic.
Pel que fa a l’àmbit de la Plana de Reixac, es preveuen reserves destinades a sistema d’equipaments esportius complementàries a les actuals reserves dotacionals públiques, per tal de dur a terme una nova àrea esportiva municipal. A més, es definirà i executarà la vialitat necessària per connectar el nou equipament esportiu amb la zona urbana actual i amb l’ARE de Mas Duran.
Els diferents tràmits urbanístics necessaris per al desenvolupament del conveni els han d’aprovar els dos ajuntaments en sessió plenària. A Montcada i Reixac està previst que en el darrer Ple de l’any, el 22 de desembre, s’aprovi un avanç del planejament (a Barcelona ho faran el dia 10), que quedarà sotmès a un mes d’informació pública. El següent pas serà l’aprovació inicial de la modificació del PGM, que podria tenir lloc en el Ple de febrer. Posteriorment hi haurà l’aprovació provisional i la definitiva, moment en què el FC Barcelona dipositarà els 30 milions d’euros establerts en el conveni necessaris per al seu desenvolupament.
Un cop s’hagin publicat els documents definitius i sigui executiva la Modificació Puntual del PGM, es preveu un termini de 3 anys per a la tramitació dels plans especials urbanístics; 3 anys més per dur a terme la gestió corresponent; i 2 anys més per a l’execució de les obres.

Xarxa ciutadana per crear un Banc Local d’Aliments

Palau-solità i Plegamans. Ciutadans, associacions, comerços i l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans han unit esforços per crear una xarxa de solidaritat que permeti recollir aliments i atorgar-los a les persones i famílies que no compten amb recursos suficients per assegurar-se una alimentació adequada. Tots plegats fan una crida a la ciutadania palauenca per crear una cadena de solidaritat i que tothom qui pugui porti aliments als punts de recollida.
Ja hi ha establerts diversos punts de recollida, si bé s’està treballant per afegir-ne de nous. De moment, es poden portar aliments al local situat al número 221 de l’avinguda Catalunya, els dimarts i dijous de 16 a 20h. També es poden dipositar a les parròquies de Sant Genís de Plegamans i de Santa Maria de Palau-solità, abans i durant les misses, en unes cistelles que es col·locaran a l’entrada de les esglésies. Els supermercats Orangutan i Bon Àrea també han habilitat en els seus locals uns punts de recollida d’aliments, a més de dos comerços del municipi: Tenda Nova i Celler Ballbé.
Els promotors de la creació del Banc d’Aliments estan realitzant gestions per tal que més comerços de la vila s’uneixin a la iniciativa. Al capdavant d’aquesta iniciativa hi ha les associacions Càritas Parroquial, Voluntariat Social i Creu Roja Caldes-Palau, així com l’Ajuntament i els comerços col·laboradors. Càritas Parroquial i Voluntariat Social centren els seus esforços en la difusió de la iniciativa així com en la recollida, emmagatzematge i gestió del Banc Local d’Aliments. Creu Roja es concentra en donar suport en tasques coordinació i distribució anònima dels aliments.
L’Ajuntament, per la seva banda, aporta els seu personal tècnic i la infraestructura de Serveis Socials per atendre i seleccionar les demandes de la gent que necessita els aliments. A més, sol·licita al Banc Mundial d’Aliments aportacions al Banc Local i les trasllada a l’estoc municipal. Per últim, i de manera paral·lela al Banc Local d’Aliments, la regidoria de Serveis Socials atorga vals per tal que qui ho necessiti pugui adquirir aliments al supermercat Orangutan, empresa que ha signat un conveni amb el consistori per establir aquest servei. Mentre que el Banc Local d’Aliments se centra en recollir aliments de llarga durada, els xecs d’aliments s’orienten a l’adquisició d’aliments frescos.

Usuaris de l’Associació AVAN faran activitats terapèutiques amb els animals del Centre d’Animals Domèstics de companyia

Terrassa. El consistori i l’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) han signat un conveni de col·laboració per què els usuaris del Casal Obert de l’entitat facin activitats amb els animals acollits al Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD). L’objectiu és millorar aspectes psicològics, socials i físics d’aquestes persones mitjançant la participació en activitats amb els animals. La signatura del conveni ha anat a càrrec del regidor de Medi Ambient, Màrius Massallé, i del president de l’entitat, Miquel Aguilar.
Mitjançant aquest conveni, 22 persones dividides en 2 grups, sempre acompanyades pels monitors necessaris en funció de l’activitat, aniran regularment al CAADC per a fer activitats adaptades a les necessitats de cada persona, des de passejar dels animals fins pentinar-los o raspallar-los, o senzillament jugar amb ells. Diverses investigacions demostren que els animals de companyia poden proporcionar la sensació de sentir-nos necessaris, i donar un sentit de família i de seguretat; i ànims per fer exercici. el contacte i la interacció amb ells té un efecte positiu sobre les persones.
L'Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la difusió i a la divulgació de la neurologia, així com a la millora de la qualitat de vida dels afectats per les diferents malalties neurològiques.
Actualment, el CAADC ja col·labora amb diferents entitats que realitzen activitats amb finalitats terapèutiques amb els animals acollits: Fundació Prodis, Fupar, Àskal i la Fundació Main, a més del Departament de Justícia per a prestacions en benefici de la comunitat. L’experiència fins a dia d’avui és satisfactòria i l'Ajuntament la valora molt favorablement ja que contribueixen a millorar la sociabilitat dels animals del centre i dona resposta a les necessitats específiques de diferents col·lectius de la ciutat.

Montserrat Tura signa un conveni amb l'ajuntament de Castellar del Vallès per a la posada en marxa dels Servei d’Informació Mediadora

Castellar del Vallès. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, i l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, han signat un conveni per la posada en funcionament del Servei d’Informació a la Mediació dins del respectius ajuntaments.
Des d’aquest Serveis s’informarà els ciutadans i ciutadanes de Castellar del Vallès dels avantatges de la mediació com a eina de resolució de conflictes, se’ls ajudarà a emplenar els formularis i, es derivaran els casos al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, el qual els designarà el mediador més proper del seu municipi.
El nou Servei, que estarà ubicat al carrer Portugal, 2C,1er pis, atendrà al públic de dilluns a divendres de 09:00 a 14:00 h i els dilluns i dimecres de 15.00 a 17.00 h (telèfon 937144040 i adreça electrònica:
cluna@castellarvalles.cat ).