dimarts, 3 de novembre del 2009

Acció Social lliura a Rubí la Medalla Centenària a Antoni Palau

Rubí. El director dels Serveis Territorials d’Acció Social i Ciutadania de Barcelona, Josep Gonzalez-Cambray, ha lliurat avui la Medalla Centenària a Antoni Palau Riu al Casal de gent gran del carrer Magallanes de Rubí. A l’acte d’homenatge també hi han assistit la regidora de serveis a les persones de l’Ajuntament, Anna Mª Martínez, familiars i amics i amigues de l’homenatjat.
Antoni Palau Riu va néixer el 18 de setembre de 1909 a Betesa (Osca). Als 19 anys va anar a viure a Tremp amb el seu germà i va començar a treballar d’aprenent de pintor. Quan feia el servei militar a Jaca va haver-hi l’aixecament militar per proclamar la II república i el van fer presoner, estant 3 mesos a Tetuán. Un cop alliberat, va tornar a Tremp on va continuar treballant com a pintor. Quan la guerra civil va ser cridat a incorporar-se a l’exèrcit republicà. El van fer presoner i el van enviar a un camp de concentració de Pamplona on va treballar de pintor. Després de la guerra va tornar al seu poble i l’any 1944 es va casar amb la Maria Perna Riu i va muntar una botiga de queviures. Van tenir una filla, Maria, que va anar a treballar de mestra a una escola de Rubí. Quan Antoni Palau es va jubilar, ell i la seva dona van anar a viure a Rubí. La seva dona va morir aquest estiu i actualment Antoni Palau viu amb la seva filla.
La Medalla Centenària és una iniciativa de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania del Departament d’Acció Social i Ciutadania. Es tracta d’una medalla d’argent gravada amb el nom i l’any de naixement commemorativa del centenari. A aquest reconeixement institucional hi poden accedir totes les persones residents a Catalunya que compleixin els requisits i realitzin la sol·licitud corresponent.