dimecres, 4 de novembre del 2009

Castellar commemorarà aquest mes el bicentenari del naixement de Charles Darwin amb diverses activitats

Castellar del Vallès. Dues exposicions, dues xerrades i la projecció de la pel·lícula "La herencia del viento" són les activitats que tindran lloc a Castellar del Vallès del 14 al 22 de novembre per commemorar el bicentenari del naixement del naturalista britànic Charles Darwin i del 150 aniversari de la publicació de la seva obra sobre l’origen de les espècies. Totes les activitats previstes tenen com a denominador comú la figura de Darwin, així com l’obra i la influència del darwinisme en totes les branques del pensament, amb l’objectiu que la ciutadania pugui conèixer el naturalista i la seva teoria de l’evolució, que encara avui genera controvèrsia en alguns sectors creacionistes.
El municipi se suma així a les iniciatives que s’estan duent a terme a escala internacional per commemorar aquest esdeveniment, i que a Castellar estan organitzades per la Comissió Darwin a la vila, formada per l’IES Castellar, l’IES Puig de la Creu, el Servei Eduatiu Vallès Occidental VIII, l’Escola Municipal d'Adults, la Biblioteca Antoni Tort, la Ludoteca Les 3 Moreres i les Regidories d'Educació i de Cultura i Lleure.
Els actes començaran dissabte 14 de novembre amb la inauguració a les 12 hores de l’exposició a càrrec dels alumnes dels IES Castellar i Puig de la Creu que es podrà visitar al Mercat municipal fins al dia 22 del mateix mes. La mostra repassarà la biografia del naturalista britànic, així com les teories de l’evolucionisme i del neodarwinisme.
També es podrà veure, a la Biblioteca Antoni Tort, una exposició que porta per títol “200 anys del naixement de Darwin”. Es tracta d’una relació de títols sobre la vida del naturalista, sobre la seva teoria, i sobre els seus viatges. La mostra es podrà visitar en horari d’obertura de l’equipament, de dilluns a divendres de 10 a 13.30 h i de 16 a 20.30 h, i els dissabtes, de 10 a 13.30 h.
D’altra banda, dimecres 18 de novembre, els alumnes dels IES de la vila podran assistir, a les 11.30 hores, a una conferència a càrrec del paleontòleg Marc Furió que porta per títol “Desclassificant Darwin” i que s’inclou en el cicle “La ciència en primera persona”.
L’endemà, 19 de novembre, la Sala Blava de l’Espai Tolrà serà l’escenari d’una xerrada que oferirà el biòleg, escriptor i periodista Martí Domínguez. Sota el títol “La religió de Darwin”, Domínguez parlarà de forma amena i divertida sobre la censura religiosa a l’obra de Darwin, i farà un ampli repàs a les seves obres i idees, de manera que els assistents podran descobrir un Charles Darwin desconegut i molt humà. Aquesta xerrada suposarà l’inici del cicle “Converses per entendre el món actual”, que cada trimestre porta a terme l’IES Castellar.
Les activitats per commemorar el 200 aniversari del naixement de Charles Darwin inclouen també la projecció de la pel·lícula "La herencia del viento", que tindrà lloc el dia 20 de novembre a les 19 h, a la Sala de Petit Format de l’Ateneu. El film, dirigit per Stanley Kramer l’any 1960, és un drama judicial interpretat per Spencer Tracy, Frederic March i Gene Kelly, en què un professor de biologia és portat davant la justícia per divulgar i ensenyar la teoria de l’evolució de Darwin.
Durant tota la setmana, a més, l’Escola d’Adults i la Ludoteca Les 3 Moreres decoraran els seus espais amb motius relacionats amb Darwin.