divendres, 29 de gener del 2010

El CIP rep la donació d’un quadre d’Andreu Solà

Ripollet. El passat dilluns, dia 25 de gener, es va formalitzar la donació al poble de Ripollet del quadre del pintor local Andreu Solà i Vidal "La tertúlia del rector" per part de la senyora Carme Figarola i Plaja.
Carme Figarola és néta del doctor Severo Figarola Serret, que va ser metge de Ripollet a la darrera dècada del segle XIX i a qui es va dedicar un carrer del municipi, el carrer Doctor Figarola. El seu fill i pare de Carme Figarola, Severo Figarola Pera, va passar els primers anys de la infància a Ripollet i és precisament un dels personatges que apareixen al quadre on es representa una escena a l’escola l’Estudi. En concret, és el nen que està dret i amb les mans a la butxaca.
Cal tenir present que Solà sovint representava personatges reals en el seus quadres i el fet que, tant l’artista com la família Figarola, visquessin en aquella època en el mateix carrer, el Carrer del Calvari, segurament propicià que el petit Severo sigui un dels personatges identificats en el quadre.
Sobre aquesta obra, datada al 1898, la revista La Ilustración Artística, deia: “Nada hay en el lienzo que no lleve el sello de la más hermosa naturalidad, así como en lo que se refiere al sentimiento como en lo que respecta a la forma. (...). Completa la impresión grata que el cuadro produce el paisaje, que tiene luz y ambiente y que está tratado con sobriedad y perfecto conocimiento de la técnica”.
La pintura, que serà dipositada i custodiada al Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata, contribueix a augmentar la col·lecció del pintor local Andreu Solà.
Aquesta adquisició se suma a la que va fer-se fa uns mesos, amb la compra de part de la col·lecció de l’obra de l’artista als seus hereus. D’aquesta manera, actualment formen part del fons patrimonial del CIP, vint-i-cinc obres de Solà, entre quadres de grans dimensions com "L’Orfenet", "Figura Femenina en el Jardí" o el mateix "La tertúlia del rector", dibuixos en llàpis o aquarel·la o esbossos sobre tela, fusta o cartró. Alguns d’aquests quadres es van poder veure a l’exposició que es va fer al Centre Cultural amb motiu del l’Any Solà (2003).