dilluns, 11 de gener del 2010

Esplugabous als Ferrocarrils

Sant Quirze del Vallès. Aquests cames llargues de bec groc que veiem gairebé tots els dies a la rotonda dels FFCC de Sant Quirze no son gallines grosses, son ESPLUGABOUS (Bubulcus ibis).
Aquest ocell originari de l’Àfrica, que fa una trentena d’anys es considerava un ocell ocasional, ara ja esta niant a diferents indrets de Catalunya, i a Sant Quirze del Vallès s’està convertint en un veí hivernal habitual.
Tot i ser un ocell típic de zones humides i d’aiguamolls, és fàcil veure petits grups d’esplugabous repartits entre els camps de conreus o empaitant insectes entre els ramats d’animals domèstics. Precisament, aquest ardeid de mida mitjana deu el seu nom al costum que te de parar-se al llom del bestiar per buscar-hi paparres, mosques o tàvecs. També segueixen als tractors i les excavadores per capturar els invertebrats que aixequen al seu pas.
Al capvespre es reuneixen en punts concrets o dormiders (abans de començar les obres de Sant Pau de Riu Sec, hi havia una colònia d’una cinquantena cada nit en un pi molt gros prop del torrent), i amb la sortida del sol, es desplacen per a buscar insectes, amfibis, rèptils i petits ratolins, per alimentar-se. Durant l’època de cria es tornen molt bonics amb una cresta groguenca i taques d’aquest color al pit i l'esquena.