dijous, 7 de gener del 2010

Reunió del Comitè d’Emergències i Centre de Coordinació Municipal davant l’alerta per baixes temperatures

Sabadell. Tot i que Sabadell no es troba encara en situació d’alerta, davant la situació l’alerta activada per la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior de la Generalitat a Catalunya, i per tal de prendre totes les mesures de prevenció a l’abast per minimitzar els efectes de les baixes temperatures, s’ha convocat aquest migdia el Comitè d’Emergències i Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL). Aquest comitè està integrat per diversos responsables de l’Ajuntament i tècnics municipals de les àrees que intervenen en la gestió d’aquestes situacions, com Espai Públic, Policia Municipal, Serveis Socials, recollida de residus o transport públic, entre d’altres. La reunió té un caràcter exclusivament preventiu, ja que a hores d’ara, el Neucat en situació d’emergència no ha estat comunicat de moment a la ciutat de Sabadell.
En atenció no obstant a l’avís de situació meteorològica de risc a tot Catalunya, des de l’Ajuntament ja s’han activat els mecanismes precisos per si, en un moment donat, calgués actuar. La ciutat té emmagatzemades 50 tones de sal per llençar a la via pública en cas de gelades, l’empresa concessionària SMATSA té preparades dues màquines distribuïdores d’aquest element i s’han establert ja uns recorreguts primaris i secundaris per actuar, si fes falta. A més, també està preparada una màquina amb pala carregadora amb la mateixa finalitat. A banda, s’han repartit sacs de sal a centres cívics i mercats municipals i demà, coincidint amb la reobertura dels centres educatius, es farà el repartiment a les escoles que encara no disposem d’aquest element, així com als centres sanitaris. A més, des d’aquesta matinada s’han engegat els sistemes de calefacció a les escoles, i romandran al mínim durant tot el cap de setmana per prevenir gelades de les canonades.
Pel que fa al transport públic, els seus responsables han informat que el servei està garantit, i a més la TUS compta amb 1 autobús per a cada districte dotat amb cadenes per si calgués transportar algú en cas d’emergència. En aquest sentit, s’ha fet una crida als ciutadans perquè, en la mida del possible, no utilitzin el transport privat. El servei de recollida d’escombraries també està garantit, i és previst que, en cas que empitjorés la situació meteorològica, s’iniciï abans.
D’altra banda, els agents de Policia Municipal, en coordinació amb Serveis Socials, tindran especial cura aquest nit i demà per informar i derivar, en la mesura del possibles, les persones que puguin trobar dormint al carrer perquè es guareixin del fred al Centre d’Emergències. L’Ajuntament també té previstos recursos addicionals per si fessin falta més places per a persones sense sostre.
En qualsevol cas, els serveis d’informació de la Policia Municipal (93 745 32 61) i el 010 informaran permanentment els ciutadans. A més, aquells edificis amb servei públic que puguin tenir dificultats en la sortida o entrada de vehicle i persones, poden sol·licitar sacs de sal a través del 010.