divendres, 22 de maig del 2009

Els camins forestals de Sant Quirze, objecte d’obres de prevenció contra incendis

Sant Quirze del Vallès. Ja s'ha dut a terme la visita oficial a les obres de prevenció contra incendis forestals que està duent a terme el Consell Comarcal a Sant Quirze del Vallès. Aquestes actuacions s’estan duent a terme a la zona d’El Pujol Blanc, al Camí dels Monjos.
A l’acte han assistit el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Antoni Rebolleda, l’alcaldessa de Sant Quirze, Montserrat Mundi, el Director del Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Governació i Administracions Públiques, Joan Rabasseda, el tinent d’Alcaldia de Territori de l’Ajuntament de Sant Quirze, Pep Llamas, i la presidenta de la Federació del Vallès Occidental dels Agents de Defensa Forestal, Lluïsa Melgares.
L’alcaldessa de Sant Quirze, Montserrat Mundi, ha agraït públicament l’esforç de les administracions implicades en aquestes actuacions ja que, gràcies a ell, el municipi millora en seguretat forestal.
El Director del Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Governació i Administracions Públiques, Joan Rabasseda, ha destacat que les actuacions que s’estan duent a terme a la comarca han rebut una aportació del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya de 650.000 euros i la voluntat del departament és treballar colze a colze amb les administracions locals.
Per la seva banda, la presidenta de la Federació del Vallès Occidental dels Agents de Defensa Forestal, Lluïsa Melgares, ha destacat la importància d’aquestes actuacions, ja que facilitaran molt la feina a cossos com el que ella mateixa representa a “l’hora d’actuar en cas que es produeixi algun incendi i poder preservar millor així la Catalunya verda de la qual en sentim molt orgullosos”.
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Antoni Rebolleda, ha destacat que les actuacions que s’estan duent a terme són arranjament de camins i de generació de punts per facilitar, d’una banda, del trànsit dels serveis d’emergències, i, per l’altra, per poder evacuar la gent o les masies que puguin estar integrades en aquesta massa boscosa.
A més a més Rebolleda ha comentat que l’acte d’avui també serveix per presentar la resta d’actuacions que s’estan produint a 19 municipis més de la comarca i que tenen un pressupost de 672.000 euros, el 95% del qual és aportat pel PUOSC i, el 5% restant, pels municipis.
D’altra banda, Rebolleda ha explicat que la comarca aposta tant per aquestes actuacions forestals perquè en anys anteriors ha estat fortament castigada per incendis a les zones boscoses.
A Sant Quirze del Vallès, els operaris encarregats de les obres estan arrencant l’escòria del terra, que és un paviment de reciclatge que es va introduir als camins forestals però que ara es troba endurit. A causa d’aquest enduriment, el paviment es pot trencar amb facilitat i impedir el trànsit de vehicles de serveis d’emergència com els camions dels bombers. El que s’està realitzant és la destrucció d’aquest paviment tot barrejant-lo amb la terra ja existent per tal d’aconseguir una superfície que no es trenqui i pugui suportar el pas de vehicles.
D’altra banda, també s’està eliminant la vegetació a les dues bandes dels camins per tal que, en cas que hi hagués un incendi, aquest no afectés a les vies de comunicació.
A nivell comarcal, aquest projecte abasta a 90 quilòmetres de camins forestals de 20 municipis de la comarca que disposen d’un Pla de Prevenció Municipal d’Incendis redactat per la Diputació de Barcelona. Es preveu l’arranjament de camins, la instal·lació i/o adequació de punts d’aigua i la realització d’actuacions puntuals, entre les que s’inclouen la construcció i adequació de passos de riera, l’eixamplament de punts angostos i el sanejament de cunetes.