dilluns, 4 de maig del 2009

L’Ajuntament demana la col•laboració als bars i discoteques per prevenir el consum d’alcohol en menors

Montcada i Reixac. La regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Montcada i Reixac ha enviat una circular als bars, pubs i discoteques del municipi demanant la seva col·laboració en la lluita contra el consum d’alcohol entre menors d’edat. Aquesta iniciativa, inclosa en el Pla Local sobre Drogues, s’ha posat en marxa arran de detectar que en els últims anys s’ha produït un increment del consum abusiu entre els més joves en curts períodes de temps, principalment els caps de setmana, i detectant-se consums molt significatius en edats cada cop més avançades.
A la circular es recorda a aquest tipus d’establiments la normativa vigent, com ara, que els establiments on s’expedeixen begudes alcohòliques han de tenir fixat en un lloc perfectament visible un rètol amb el missatge “no es permet la venda ni el subministrament de begudes alcohòliques de cap mena a menors de 18 anys” i que aquests rètols han estat redactats, al menys en català.
Segons diverses investigacions, aquests comportaments de consum d’alcohol estan tenint com a conseqüència la detecció i el desenvolupament d’importants problemes de salut entre els joves, com efectes adversos del fetge, ossos o afectació del creixement endocrí. Així mateix, s’han pogut detectar comportaments violents i adopció de mesures de risc per la salut, com la conducció de ciclomotors sota els efectes de l’alcohol o pràctiques sexuals de risc que comporten la possibilitat de contraure infeccions de transmissió sexual i d’embarassos no desitjats.
La regidora de Salut Pública, M. Carmen González, ha afirmat que “hem engegat aquesta campanya donat que a la última enquesta escolar sobre consum de drogues realitzada a Montcada i Reixac, la majoria de joves que van beure alcohol en l’últim mes van assenyalar que ho havien fet en bars, pubs o discoteques, per tant, creiem que s’ha de fer una incidència especial en aquest tipus d’establiments sobre la normativa”. Segons aquesta enquesta, entre els joves que declaren haver sortit de marxa un cop a la setmana en l’últim mes, més de la meitat ha consumit alcohol en els últims 7 dies (54,5%). La edat d’inici mitjana dels joves que comencen a consumir alcohol és de 12,5 anys.