divendres, 29 de maig del 2009

Sant Cugat estalvia cada any el consum energètic total equivalent a 90 habitatges gràcies a l’energia solar

Sant Cugat del Vallès. Des de l’entrada en vigor de l’ordenança d’energia solar l’any 2002, Sant Cugat ha arribat als 4.000 metres quadrats de superfície de captació instal·lada. Aquests quatre mil metres suposen un estalvi energètic d’uns 275 Tep/any = 3.195.500 kwh/any. És a dir, l’equivalent al consum energètic total anual d’uns 90 habitatges. A tall d’exemple, un vehicle de turisme tipus emet 12 kg CO2/ 1 hora en funcionament, de manera que això voldria dir que durant 1 any funcionant contínuament emetria 105.120 kg CO2. Amb aquestes dades, l’estalvi de 1.278,2 Tn de CO2 representa una reducció de 12 vehicles funcionant en continu durant tot un any.
L’Ordenança aprovada el 2002 té per objectiu el foment de l’energia solar tèrmica. És a dir, a fer servir captadors solars per escalfar aigua.
L'Ajuntament de Sant Cugat va ser un dels primers de Catalunya en aprovar una ordenança reguladora de la implantació de sistemes de captació d’energia solar en la que s’estableix que els nous edificis de més de 8 habitatges (o d’altres amb un consum equivalent) han de disposar d’un sistema d’aprofitament actiu de l’energia solar. Aquesta iniciativa respon a un doble objectiu: fer un ús més racional dels recursos naturals i preservar el medi ambient.
L’Ajuntament ofereix subvencions per a l’ús d’energia solar tèrmica en edificis particulars i instal·lacions públiques. La quantia mínima de la subvenció serà de 500 € per a instal·lacions que compleixin les condicions mínimes de 1.5 m2 a 2 m2 de captador solar i 100 litres d’acumulació. Per a instal·lacions que sobrepassin els 2 m2 de captadors solars, la subvenció serà de 250 €/m2. La superfície màxima subvencionable de captadors és la que marca la raó 1 m2 captador/15 m2 superfície útil de l’habitatge. L’import màxim de la subvenció serà de 1.800 € en el cas d’habitatges unifamiliars, i de 2.500 € en el cas d’habitatges plurifamiliars. En cap cas aquesta subvenció no sobrepassarà el 50 % del cost total de la instal·lació.