dilluns, 4 de maig del 2009

Maria Rosa Ribas guanya el primer Concurs de la Dona Compositora de Sant Cugat amb l’obra 12 haikús japonesos

Sant Cugat del Vallès. Maria Rosa Ribas, professora de piano del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, ha estat la guanyadora del primer Concurs de Dones Compositores de Sant Cugat. Ribas és compositora i pianista, i ha obtingut els premis d’honor de piano, música de cambra, harmonia, fuga i composició. El 1980 va guanyar el Premi de composició Francesc Basil de Figueres, i el 1998 el premi Caterina Albert de composició, atorgat per l’Associació Catalana de la Dona.
L’obra guanyadora, "12 haikús japonesos", són petits poemes de Matsuo Bashõ traduïts al català per Jordi Coca. En la primera edició d’aquest premi també s’ha concedit un accèssit a la compositora Laura García Olalla, per la peça "Los ángeles de la prisa". Garcia Olalla és compositora i cantant lírica, ha estudiat a l’ESMUC i ha obtingut diversos premis. "Los ángeles de la prisa" està basada en un poema de Rafael Alberti, "Sobre los ángeles". Les dues peces s’estrenaran dins el cicle de música al Claustre que l’Ajuntament està organitzant per a aquest estiu.
L'estrena d'aquestes obres es farà divendres, 3 de juliol, a les 22.00 al Claustre del Monestir de Sant Cugat. La soprano M. Àngels Miró serà l'encarregada de posar veu als "12 haikús japonesos", acompanyada per Maria Rosa Ribas al piano.
El jurat del premi, format per Salvador Brotons, Josep Ferré, Àngels Sarroca i Carme Talleda, ha seleccionat les peces guanyadores d’entre les vuit composicions que s’havien presentat al concurs, que és l’únic d’aquestes característiques de l’estat espanyol.
A més de la seva estrena la Claustre del Monestir, les peces guanyadores seran editades per Brotons-Mercadal Edicions Musicals i rebran una escultura de l’artista santcugatenc Xavier Costa. El primer Concurs de la Dona Compositora està organitzat per Carme Talleda Escola de música i compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat i l’Obra Social Caixa de Catalunya.