dilluns, 18 de maig del 2009

Més de la meitat del FEIL ha anat a parar a empreses de fora de les pròpies demarcacions

Terrassa. El Gremi de la Construcció del Vallès ha fet un seguiment del desenvolupament de les obres impulsades pels governs locals de Terrassa, Sabadell, Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat amb l’ajut del Fons Estatal d´Inversió Local aprovat pel Govern central a finals de l´any passat.
La primera conclusió que extreu el Gremi és que més de la meitat de les obres adjudicades del Fons Estatal d’Inversió Local han anat a parar a empreses de fora de la població analitzada i ho han demostrat de la manera següent: dels 95 milions d´euros adjudicats pel FEIL a les poblacions de Terrassa, Sabadell, Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat, només el 27,14 % del pressupost adjudicat a anar a parar a mans d´empreses locals. I dels 152 milions d´euros de pressupost adjudicat a la comarca del Vallès Occidental, el 79.5% del pressupost a anat a parar a mans d´empreses ubicades al territori català i el 21,5% ha estat adjudicat a empreses de fóra de Catalunya.
El Gremi considera que la baixa adjudicació de pressupost del FEIL a empreses locals ve determinat per la manca de classificació per poder licitar obra pública que tenen les empreses locals. Aquesta classificació únicament és necessària per poder executar obra pública de més de 350.000 € i la majoria d´empreses agremiades estaven treballant en el sector privat, on no és necessària aquesta classificació. En aquest sentit, el Gremi de la Construcció, es marca com objectiu augmentar el percentatge d´empreses associades que a dia d´avui poden optar a obra pública (actualment menys d´un 1% dels 1.105 associats que té el Gremi en aquests moments) i demanaran a l´administració que en la propera convocatòria del FEIL es valori i es prioritzi l’entrada d’empreses locals en l´adjudicació d’obres.
El Gremi de la Construcció entèn que tal i com s´ha desenvolupat el FEIL en la seva primera convocatòria no s´ha pogut preveure aquests criteris de valoració de les empreses locals, però de cara a una propera convocatòria, es demanarà als Ajuntaments que realitzin més projectes de quanties més petites per tal que les empreses locals puguin optar a la seva execució i afavorir, així, la creació de llocs de treball i dinamisme econòmic al propi territori.