divendres, 29 de maig del 2009

L’eSabadell.mobi permet consultar a través del telèfon mòbil la mesa on es pot votar a les eleccions europees

Sabadell. Els ciutadans i ciutadanes de Sabadell ja poden consultar a través del telèfon mòbil la mesa on podran anar a votar a les Eleccions al Parlament Europeu del proper 7 de juny. Això és possible gràcies a un nou servei de la plataforma eSabadell.mobi, impulsada per l’Ajuntament, que permet que amb l’enviament d’un SMS el votant pugui saber a quin col·legi electoral haurà d’emetre el seu sufragi, com també a quina taula. Les consultes es poden fer fins al dia de les eleccions inclòs.
Per tal de tenir accés a aquesta informació, s’ha d’enviar un SMS al 5110 indicant:

SBDELECCIONS MESA i el número de DNI.

Exemple: SBDELECCIONS MESA 00000000T
(el missatge es pot escriure en majúscula o minúscula)

Com a resposta, l’SMS que es rebrà a continuació serà “El DNI 00000000T està censat a la mesa (número mesa), situada al col·legi (nom col·legi), amb adreça (adreça col·legi)”.

El cost de l’SMS és de 0,15 euros + IVA. En aquest sentit, el cost és l’establert per la companyia telefònica per l’enviament del missatge. El servei d’informació és gratuït.

Cal dir que aquesta consulta sobre el col·legi i la mesa electoral també es pot fer des d’Internet a:

http://www.sabadell.cat/Eleccions_Europees/p/onvotar_cat.asp

Per aquesta ocasió la ciutat comptarà amb 57 col·legis electorals i 227 meses (dues meses més que les passades eleccions generals de 2008). Les 2 noves meses s’habilitaran al CEIP Can Llong.

Pel que fa a la nit electoral, els ciutadans i ciutadanes podran accedir a la informació detallada sobre els resultats a Sabadell des del web municipal d’eleccions
www.sabadell.cat/europees. De fet, la plataforma esabadell.mobi també s’emprarà per obtenir àgil i ràpidament els resultats electorals. Un representant de l'administració situat a cada col·legi electoral de la ciutat introduirà els resultats de les votacions a cada mesa a través d'un missatge SMS del seu mòbil, que s'adreça directament, a través d'Internet, a les bases de dades de l'Ajuntament. Aquestes dades es mostren en el mateix moment al web municipal dels resultats electorals amb una marca de 'resultats provisionals', fins que els tècnics municipals responsables de la coordinació electoral, comproven les dades rebudes per SMS amb els documents en paper de les actes.

Sant Cugat estalvia cada any el consum energètic total equivalent a 90 habitatges gràcies a l’energia solar

Sant Cugat del Vallès. Des de l’entrada en vigor de l’ordenança d’energia solar l’any 2002, Sant Cugat ha arribat als 4.000 metres quadrats de superfície de captació instal·lada. Aquests quatre mil metres suposen un estalvi energètic d’uns 275 Tep/any = 3.195.500 kwh/any. És a dir, l’equivalent al consum energètic total anual d’uns 90 habitatges. A tall d’exemple, un vehicle de turisme tipus emet 12 kg CO2/ 1 hora en funcionament, de manera que això voldria dir que durant 1 any funcionant contínuament emetria 105.120 kg CO2. Amb aquestes dades, l’estalvi de 1.278,2 Tn de CO2 representa una reducció de 12 vehicles funcionant en continu durant tot un any.
L’Ordenança aprovada el 2002 té per objectiu el foment de l’energia solar tèrmica. És a dir, a fer servir captadors solars per escalfar aigua.
L'Ajuntament de Sant Cugat va ser un dels primers de Catalunya en aprovar una ordenança reguladora de la implantació de sistemes de captació d’energia solar en la que s’estableix que els nous edificis de més de 8 habitatges (o d’altres amb un consum equivalent) han de disposar d’un sistema d’aprofitament actiu de l’energia solar. Aquesta iniciativa respon a un doble objectiu: fer un ús més racional dels recursos naturals i preservar el medi ambient.
L’Ajuntament ofereix subvencions per a l’ús d’energia solar tèrmica en edificis particulars i instal·lacions públiques. La quantia mínima de la subvenció serà de 500 € per a instal·lacions que compleixin les condicions mínimes de 1.5 m2 a 2 m2 de captador solar i 100 litres d’acumulació. Per a instal·lacions que sobrepassin els 2 m2 de captadors solars, la subvenció serà de 250 €/m2. La superfície màxima subvencionable de captadors és la que marca la raó 1 m2 captador/15 m2 superfície útil de l’habitatge. L’import màxim de la subvenció serà de 1.800 € en el cas d’habitatges unifamiliars, i de 2.500 € en el cas d’habitatges plurifamiliars. En cap cas aquesta subvenció no sobrepassarà el 50 % del cost total de la instal·lació.

Ripollet participa en unes jornades sobre educació

Ripollet. La Diputació de Barcelona ha organitzat un curs sobre “Reptes de futur dels Consells Escolars Municipals”, adreçat a regidors i tècnics d'Educació.
El passat 26 de maig es va realitzar l'última sessió del curs, amb l’organització d’una taula rodona on es presentaven experiències sobre aquests consells escolars municipals.
La regidora d'Educació de Ripollet, M. del Mar Viera, va formar part d'aquesta taula rodona juntament amb representants dels municipis d'Hospitalet i Masquefa. La regidora va explicar el funcionament del Consell Escolar Municipal de Ripollet, amb les comissions i representants que en formen part, així com la dinàmica utilitzada per tal que aquest òrgan de participació i consulta de la comunitat educativa sigui una eina útil i de real participació. Els diferents representants de diversos ajuntaments van poder fer preguntes a les experiències dels tres municipis.

Els finalistes dels premis de cultura emprenedora defensaran el seu treball dilluns davant el jurat

Terrassa. Dilluns vinent, 1 de juny, se celebrarà la final de la novena edició dels Premis de Cultura Emprenedora que organitza anualment l'empresa municipal Foment de Terrassa per fomentar la cultura emprenedora entre els estudiants de cicles formatius. Davant del jurat, els sis grups finalistes exposaran els seus projectes de creació d'empreses, d'entre els quals s'elegirà el millor de cadascuna de les dues categories dels premis: Cicle Formatiu de Grau Mig i Cicle Formatiu de Grau Superior. Aquest acte tindrà lloc a les 15.30h a la Sala d'actes de Foment de Terrassa. El tinent d'alcalde d'Innovació i Desenvolupament Estratègic i Econòmic, Manel Pérez, donarà la benvinguda als participants.
Un cop els tres finalistes de cada categoria hagin defensat el seu treball, el jurat es reunirà per fer la deliberació final. Avui, 29 de maig, s'ha celebrat la primera fase d'avaluació, en la qual s'han elegit els sis finalistes d'entre el total de 43 projectes que s'havien presentat als Premis. El nombre d'alumnes participants ha estat de 99. El jurat està format per membres de Foment de Terrassa i del Patronat Municipal d'Educació (PAME) i per professionals docents.
El veredicte no es farà públic fins el pròxim 18 de juny, dia en què es lliuraran els premis en el transcurs de "La Nit dels Nous Professionals" que organitzen conjuntament Foment de Terrassa i CECOT. Els Premis de Cultura Emprenedora estan dotats amb 800€ per a cadascun dels dos projectes seleccionats.

La Faràndula acull el primer concert commemoratiu dels 150 anys de Caixa Sabadell

Sabadell. La Faràndula ha estat el marc escollit per encetar la gira de concerts que Caixa Sabadell ha organitzat en motiu del seu 150 aniversari. L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) i el cor de cambra Lieder Camera han interpretat "La creació" de Franz Joseph Haydn, de la mort del qual es commemora, per cert, el segon centenari.
El proper concert serà al Palau de la Música Catalana de Barcelona, diumenge 31 de maig, a les 18 h. La gira inclou, també, tres altres poblacions catalanes, encapçalades per Manresa, on el Kursaal acollirà el concert dissabte 30 a les 21.30 h. El mes que ve, el Teatre Auditori de Granollers l’albergarà el 14 de juny i el Teatre Fortuny de Reus tancarà el cicle el 19 de juny.

dijous, 28 de maig del 2009

Final de la Champions al gimnàs municipal de Sant Quirze del Vallès

Sabadell posa en marxa un web per ajudar a deixar de fumar

Sabadell. El 31 de maig és el Dia Mundial sense Tabac. Sota el lema “Deixar de fumar és possible”, l’Ajuntament de Sabadell ha habilitat una pàgina web en la què s’ofereix a les persones que vulguin deixar de fumar les diferents opcions i recursos a l’abast dels ciutadans i les ciutadanes i suport professional o informació per deixar aquest hàbit.
La regidora de Serveis Socials i Salut, Maria Ramoneda, ha explicat durant la presentació del lloc web que “la meitat o més dels fumadors moriran per malalties relacionades amb el tabac. Per això nosaltres estem treballant en la prevenció del consum de tabac entre els més joves”. El coordinador de polítiques de Salut, Pere Obiols, ha comentat que “el web estarà disponible per a qualsevol persona arreu del món i tothom podrà veure que Sabadell aposta per la salut”.
El contingut del web
www.sabadell.cat/deixardefumar està dividit en tres parts. La primera part conté 2 tests, un d’automotivació, anomenat Test de Richmond, i un altre de dependència, el Test de Fagesrström. Aquests qüestionaris serveixen perquè la persona interessada en deixar de fumar conegui el seu nivell de motivació per deixar-ho i de dependència al tabac.
D’altra banda, el segon bloc consta dels principals recursos per deixar de fumar, com ara el metge de capçalera, el servei de prevenció de l’empresa a la què pertanyen, el telèfon 24 hores de Sanitat Respon, entre d’altres.
I per últim, la tercera part conté recursos en xarxa relacionats amb el tema. Hi ha guies per deixar de fumar, programes interactius en línia i un seguit de pàgines on es poden trobar consells i informació d’interès.

L’AVV de barri universitari - cementiri vell demana a l’ajuntament que doni a càritas la subvenció de la seva festa major

Terrassa. El consistori ha rebut un escrit de L’Associació de Veïns de Barri Universitari - Cementiri Vell, en el qual l’entitat renuncia a la subvenció municipal per a activitats de l’entitat, que ha estat de 3.900 euros. Al mateix escrit, l’associació proposa a l’Ajuntament que aquest destini els diners a una entitat de caire social, concretament a Càritas.
Segons l’Associació de veïns, aquesta decisió ha estat presa “a conseqüència de la necessitat econòmica que pateixen moltes famílies i l’augment de demanda d’ajuts socials a moltes entitats benèfiques i en servei socials”.
L’Associació de Veïns ha comunicat a l’Ajuntament que organitzarà igualment la Festa Major del barri, gràcies a la col·laboració desinteressada de diferents entitats, grups de cultura popular, artistes i comerciants. La Festa Major se celebrarà aquest cap de setmana, començant pel pregó que tindrà lloc divendres a les 22h, amb la participació de representants de l’Associació de Veïns, de Càritas i de l’Ajuntament de Terrassa.
L’Ajuntament de Terrassa agraeix aquesta iniciativa de solidaritat social per part de l’entitat i en data propera signarà conveni amb les parts per a formalitzar el canvi de destí de la subvenció. El consistori agraeix igualment la generositat de totes les persones i col·lectius que col·laboren amb l’Associació de Veïns per a fer possible la festa major del barri.

Una delegació de Sant Adrià del Besòs visita el municipi

Montcada i Reixac. Una delegació municipal encapçalada per l’alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, i regidors del Consistori han rebut aquest matí a la Casa de la Vila una cinquantena de persones dels casals de la gent gran de Sant Adrià del Besòs, acompanyades de la primera tinent d’alcalde d’aquesta localitat, Isabel Marcuello i la regidora de Serveis Socials, Maria Dolores Ocaña. A l’acte també han assistit membres dels dos casals de la gent gran de Montcada i Reixac.
La jornada ha començat a les 10.30 a la Casa de la Vila. Des d’allà, la delegació s’ha desplaçat a Montcada Aqua, on han visitat el centre esportiu, la biblioteca Elisenda de Montcada, inaugurada el passat mes de març, i el futur teatre municipal. Tot seguit, han visitat el Parc de la Llacuna i la visita ha finalitzat al Casal de la Gent Gran Casa de la Mina amb una visita a les seves instal·lacions i un aperitiu de germanor.
L’alcalde César Arrizabalaga ha destacat que “La gent gran mereix tota l’atenció de les administracions públiques. Cal posar al seu abast tots els serveis necessaris i facilitar els recursos per a què puguin aprofitar el seu temps lliure, així com, impulsar actuacions que permetin millorar la seva qualitat de vida”.

Prop de 2.000 persones viuen l’Espai Tolrà la victòria del Barça a la Champions League

Castellar del Vallès. Prop de 2.000 persones es van acostar aquest dijous al vespre a l’Espai Tolrà per veure en la pantalla gegant que s’havia instal·lat a l’equipament el partit de la final de la Champions League que enfrontava els equips del FC Barcelona i el Manchester United.
A la mitja part del partit, que va guanyar el Barça per 2-0, es van sortejar entre els assistents 150 obsequis cedits pels comerciants del municipi.
L’Ajuntament, la Penya Solera Barcelonista i la Borsa municipal de voluntaris van organitzar l’acte.

La Festa del Comerç Just omple el Parc de les Morisques

Sant Quirze del Vallès. Diumenge passat el Parc de les Morisques va acollir la Festa del comerç just i solidari. La iniciativa, que va començar a les onze del matí, va comptar amb paradetes i jocs solidaris per als infants que van anar a càrrec de les entitats Ateneu del Món, Fundació Quetzal, Sant Quirze pels Infants i Acció Solidària Vallès.D’aquesta manera, la Fundació Quetzal va organitzar una cabana etíop; l’Ateneu del Món, un taller d’alfabet àrab i de te a la menta; Acció Solidària Vallès va organitzar un taller de trenes africanes i un de llenguatge bolof i, a més a més, va oferir als i les assistents beguda senegalesa; i l’entitat Sant Quirze pels infants va organitzar un taller de figures peruanes.D’altra banda, l’Assemblea de Joves va organitzar una fira d’andròmines i, al llarg de la iniciativa, també es van realitzar un taller de dibuixos, una tamborinada per la pau, jocs sobre comerç just i hi havia instal·lades paradetes de venda de productes de comerç just i solidari. A més a més, a les dues del migdia, el mateix parc va acollir un dinar multiètnic que va anar a càrrec del grup Alhajan. Aquesta iniciativa va estar organitzada per la Regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Sant Quirze i per les entitats solidàries locals amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

dimecres, 27 de maig del 2009

Les obres a les voreres permetran eliminar les barreres arquitectòniques de tota la ciutat

Sabadell. Les barreres arquitectòniques de les voreres, dels passos de vianants i dels espais públics de tota la ciutat desapareixeran definitivament gràcies a les obres que es fan en el marc del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL). En concret, es destinaran 2.206.800 euros a les obres, que permetran eliminar un total de 1.400 barreres.
Lluís Monge, tinent d’alcalde de Presidència, ha explicat que “aquestes actuacions se sumen a totes les que s’han fet els darrers anys i que ja han permès que Sabadell sigui un dels municipis capdavanters en la supressió de barreres arquitectòniques”. Actualment ja hi ha el 75% de tots els passos de vianants de la ciutat adaptats. Amb les noves actuacions tota la ciutat estarà adaptada a les necessitats dels col·lectius amb dificultats de moviment. En paral·lel, els semàfors també s’estan adaptant per a persones invidents.
Una de les actuacions finançades pel FEIL que ja està en marxa és l’adequació dels passos de vianants del districte 5è, que va a càrrec de l’empresa Serop S.L.U i té un pressupost de 547.084 euros. A tot el districte, es faran 202 actuacions als passos de vianants de les voreres i de cruïlles dels carrers. Partint de les indicacions del Codi d’Accessibilitat de Catalunya, es construiran guals de vianants amb paviment de textura diferenciada de tacs rodons i les rampes no superaran el 12% de la inclinació per tal de facilitar la mobilitat. Els treballs d’adequació dels passos de vianants del districte 5è van començar a l’abril i duraran fins al proper novembre.

Palau-solità i Plegamans es prepara per al Mercat Medieval

Palau-solità i Plegamans. El Mercat Medieval se celebrarà els dies 30 i 31 de maig i 1 de juny, dies en què Palau-solità i Plegamans viurà de nou una de les festes populars que més participació i interès desperta en la ciutadania palauenca però també, i cada cop més, en el públic que ve de fora de la vila i de la comarca.
L’edició d’enguany presenta algunes novetats. En primer lloc se celebrarà un concurs de disfresses medievals que atorgarà premis en tres categories: individual, de grup i de parada. Els interessats en participar han de inscriure’s a l’Ajuntament abans de les 13h de dissabte 30 de maig. Diumenge 31 de maig, a les 19h, es farà el repartiment de premis.
Una altra novetat de la present edició és la instauració de la segona festa local, que es fa coincidir amb la Segona Pasqua i amb l’últim dia del Mercat Medieval 2009, l’1 de juny. Així, i malgrat ser dilluns, la ciutadania palauenca podrà celebrar en gran el seu últim dia de l’any en l’Edat Mitjana. D’altra banda, cal destacar també com a un tret distintiu de l’edició de 2009 el gran creixement en la participació d’entitats, comerços, empreses i particulars pel que fa a l’organització d’actes i esdeveniments. Molts hi seran presents en les parades del mercat, d’altres han col·laborat de forma directa en l’organització d’esdeveniments i activitats i en la instal·lació de parades i reclams a la zona del Mercat Medieval dedicada a les entitats. Per últim, val la pena destacar que un bon nombre de bars i restaurants de la vila oferiran durant els tres dies menús medievals.
De la mateixa manera, val la pena destacar el Sopar Medieval, una de les activitats estrella del Mercat Medieval, que ha organitzat la Gent Gran del municipi. Tindrà lloc dissabte 30 de maig, a les 21h, a la plaça de Ca l'Estruch.

Ajuntament i GISA donen solució a la continuïtat de les obres de l’escola El Sol i la Lluna

Castellar del Vallès. El consistori i l’empresa pública Gestió d’Infraestructures (GISA) han arribat aquesta setmana a un acord per fer possible l’arranjament del mur de contenció que va caure el passat mes d’abril i que va obligar a paral·litzar la construcció del CEIP El Sol i La Lluna.
GISA assumirà la reparació de la part alta que es va esllavissar mentre que el consistori s’ha compromès a consolidar la part baixa del camí d’accés per tal de garantir novament el pas de vehicles pesats fins a l’obra. L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha assenyalat que l’objectiu és que es puguin reprendre les obres al més aviat possible, “amb l’horitzó que el nou centre públic d’infantil i primària es pugui posar en marxa en el curs 2010-2011”. Segons va explicar el mateix alcalde, l’Ajuntament disposarà la setmana que ve de “la informació concreta de quina és la proposta d’actuació que s’ha de fer a la zona”, una vegada s’hagin finalitzat els estudis geotècnics que ha fet l’empresa constructora.
Els passos següents seran l’elaboració d’un projecte de reforma del mur i l’execució dels treballs. Amb tot, Giménez ha assenyalat que “s’està estudiant tècnicament la possibilitat de simultaniejar la reparació del mur i la construcció de l’escola”.
Per tal de garantir el finançament de les obres que assumirà el municipi, l’Ajuntament ha assolit el compromís de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona per avançar a l’any 2009 l’import de dues subvencions previstes en un futur per a d’altres inversions. Una d’elles correspon al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya del 2012 i l’altra al programa Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat del 2011.
Les obres de construcció del CEIP El Sol i la Lluna són responsabilitat del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Malgrat això, l’Ajuntament ha fet durant les darreres setmanes diverses gestions amb les administracions i empreses immplicades per tal de facilitar de forma immediata la continuïtat de les obres.

El cicle “Dona i Salut” es clou amb èxit de públic i participació

Sant Cugat del Vallès. La regidora de Cooperació, Immigració i Igualtat, Susanna Pellicer, ha presidit , a la Casa de Cultura, la darrera xerrada del cicle “Dona i Salut”, organitzat per l’Ajuntament.
En aquesta ocasió, el tema abordat va ser la fibromiàlgia i la fatiga crònica. La regidora de Cooperació, Immigració i Igualtat, Susanna Pellicer, ha indicat que “estem molt contentes de com ha funcionat el cicle. Hi han passat més de 500 dones. Les avaluacions que fem també ens serveixen per adequar els temes a la demanda. A partir d’aquí, busquem persones de referència per poder dirigir les xerrades”.

Montcada i Reixac celebra el Dia Mundial Sense Tabac

Montcada i Reixac. El municipi celebra per sisè any consecutiu el Dia Mundial Sense Tabac, que oficialment és el proper dia 31 de maig. Enguany, la jornada (de la mateixa manera que fa l’Organització Mundial de la Salut) porta per tema “advertiments sanitaris sobre el tabac”, i gira en torn la prevenció en el seu consum. La campanya va adreçada a tota la població.
Durant tot el matí s’han instal·lat un estand informatiu a la plaça Lluís Companys, de 10.30h a 13.30 h, on tots aquells fumadors que llencen una cigarreta són obsequiats amb una flor i caramels. A més, tothom que ha volgut ha pogut agafar material informatiu sobre els perjudicis del consum de tabac. A la jornada informativa ha participat l’Assemblea de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada i representants de la localitat de l’Associació contra el càncer. Paral·lelament i al llarg de tota la setmana hi hauran taules informatives a altres espais municipals: centres cívics, instituts, espai jove, casal d’avis, etc.
D’altra banda aquesta campanya es complementa amb l’actuació de l’ambulatori més enllà de la vessant preventiva a través dels grups de teràpia per deixar de fumar que tenen lloc cada dilluns al CAP les Indianes. Les activitats que es fan aquest any pel Dia Sense Tabac donen continuïtat a les accions que des de Salut Pública i Consum es realitzen dins el Pla Local Sobre Drogodependències, per reduir l’inici del consum de les drogues més presents entre els joves, com el tabac.
La regidora de Salut Pública, M. Carmen González, ha afirmat que “moltes persones no són conscients dels perjudicis que provoca el tabac, per aquest motiu és molt important informar a la població sobre els seus riscos per a la salut, per exemple, amb els avisos als paquets, que són una manera barata i potent de mostrar els veritables efectes del consum de tabac”.

dimarts, 26 de maig del 2009

Acte d'inauguració del segon tram de la Via Verda del Vallès

Sant Quirze del Vallès. S'ha inaugurat el segon tram de la Via Verda del Vallès amb la presència de l'alcalde de Cerdanyola Antoni Morral. A l'acte han assistit unes 2.000 persones de diferents indrets del Vallès que han passejat els 2 km ja transitables d'aquesta infraestructura verda i han presenciat la seva inauguració.
El Segon tram de la Via Verda del Vallès ha estat possible gràcies a la col·laboració dels voluntaris de la Plataforma Ciutadans pel Camí Verd que han acondicionat un antic camí dels anys 60 conegut per l'existència dels corrals de gallines del cap de l'Estació del Ferrocarril el Sr. Perdiguero.

Sabadell acollirà la l’International Air Meeting, en el marc de la 3a Setmana de l’Aeronàutica i l’Espai

Sabadell. El municipi acollirà l’International Air Meeting (IAM) la propera tardor, entre l’1 i el 4 d’octubre, en el marc de la tercera Setmana de l’Aeronàutica. Aquest matí s’ha presentat el programa d’aquesta Setmana.
La regidora de Promoció Econòmica, Montserrat Capdevila, ha destacat que “és primordial per l’economia local i catalana avançar cap a sectors més estratègics, com aquest”. Les expectatives tornen a posar en primer nivell la promoció econòmica de la ciutat amb motiu de l’IAM. El 2007 Sabadell ja va ser l’escenari d’aquesta fira i més de 10.000 persones van visitar Fira Sabadell i l’aeroport, on hi havia exposats diversos models d’avions.
Entre les novetats que es presenten en aquesta nova edició de la Setmana de l’Aeronàutica, hi ha el protagonisme de l’aeroport de Sabadell perquè esdevindrà la base d’operacions de Red Bull Air Race, el mundial de pilots d’avions. Paral·lelament a aquesta competició es portarà a terme la Festa del Cel, entre els aeroclubs de Sabadell i Barcelona, en la què prendran part representants de tot l’estat i de Portugal.
Sabadell també acollirà el tercer Symposium Internacional de l'Aeronàutica que es farà el dia 1 d'octubre per a professionals del sector amb destacats ponents a nivell internacional.
L’International Air Meeting és el primer Saló d’Aeronàutica d’Espanya. Amb una periodicitat bianual, és la primera iniciativa d’aquestes característiques que neix al nostre país. Amb aquest Saló es pretén crear el marc idoni pel foment d’acords comercials i empresarials, potenciant el creixement del sector aeronàutic al nostre país. També pretén ser un aparador de les novetats del sector i oferir una àmplia visió del mateix, des de l’aviació de lleure a l’executiva, incloent totes les indústries i serveis que es desenvolupen al voltant de l’aviació.
La Setmana de l’Aeronàutica i de l’Espai constitueix un aparador professional, cultural i educatiu de la voluntat de Barcelona i Sabadell d’impulsar el sector aeroespacial i que compta amb la col·laboració de les principals empreses i institucions del ram, tant a escala estatal com internacional.

FGC interromprà la circulació de trens entre l’estació de Sant Cugat i Sant Joan els dies 30 i 31 de maig

Sant Cugat del Vallès. El proper cap de setmana (30 i 31 de maig), quedarà interrompuda la circulació de trens entre les estacions de Sant Cugat i de Sant Joan amb motiu de les obres d’adequació de la via per a la futura estació de Volpelleres. FGC garantirà el servei de transport als seus clients habilitant un servei alternatiu d’autobusos al tram afectat. La resta del servei de trens de la línia Barcelona-Vallès es desenvoluparà amb tota normalitat i amb els horaris habituals, entre Plaça de Catalunya i Sant Cugat-Terrassa, i també entre Sant Joan i Sabadell.

Diverses activitats commemoraran el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, que se celebra el 28 de maig

Castellar del Vallès. L'Ajuntament amb la col·laboració de l’associació AVAN i el CAP de la vila, han organitzat diverses activitats entre el 27 de maig i el 8 de juny per commemorar el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, que se celebra arreu del món el 28 de maig.
Entre les activitats previstes destaca l’exposició "Dones grans, grans dones", que es podrà visitar al Mercat municipal entre el 27 de maig i el 8 de juny. També el 27 de maig, professionals de l’associació AVAN oferiran una xerrada a partir de les 17 hores, al Punt d’Informació per a persones amb discapacitat (plaça Major, s/n), que porta per títol "Dones cuidadores, necessitats i sentiments".
D’altra banda, en una activitat conjunta per celebrar el Dia Mundial contra el Tabac (que se celebra el 31 de maig), el Mercat municipal acollirà el 28 de maig una taula informativa titulada "D’esquena al tabac, respirem fons", on les persones que s’hi acostin podran registrar la seva capacitat respiratòria i rebre consells específics sobre el tabac, a càrrec de professionals de l’Àrea Bàsica de Salut.
L’esport també tindrà cabuda en la programació d’actes, amb una torneig de futbol sala femení que tindrà lloc a la plaça de la Fàbrica Nova i que inclourà un berenar saludable. Serà el 28 de maig, a partir de les 17.30 hores.
Finalment, el 3 de juny, a partir de les 18 hores, s’ha previst a Ca l’Alberola la celebració d’una taula rodona sota el títol Salut i dona. En l’acte hi participaran Jesús Cobo (psiquiatra CSM Parc Taulí), M. Teresa Codina (ginecòloga ASSIR del CAP de Castellar del Vallès) i Maite Diestre (metgessa de família del CAP de Castellar del Vallès). La directora de l’ABS Castellar del Vallès, Isabel Martínez, serà la moderadora.

Campanya per a la reducció de residus als comerços

Palau-solità i Plegamans. El consistori ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Prevenció de Residus i Consum Responsable per tal de reduir els residus que genera l’activitat comercial i promocionar el consum responsable. L’Alcaldessa de la vila, Mercè Pla, i la presidenta de la Fundació, Mercè Girona, han materialitzat la signatura al Saló de Plens de la Casa Consistorial.
Mercè Pla ha explicat després d’estampar la seva firma que amb aquest conveni “l’Ajuntament es compromet fermament a treballar braç a braç amb els agents implicats per reduir els residus i promoure el consum responsable”. Per la seva banda, Mercè Girona, ha confessat sentir-se “molt il·lusionada” per l’acord signat, alhora que va voler “felicitar l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans per implicar-se tant i per engrescar els diversos agents a actuar contra aquesta problemàtica”.
En un inici es realitzarà una ronda de visites als comerços durant el mes de juny per proposar-los que s’adhereixin a la Xarxa Comerç Verd, que suposa prendre una sèrie de compromisos per garantir una oferta de productes que generin menys residus i siguin menys nocius.
Aquells comerços que redueixin el subministrament de bosses de plàstic als seus clients podran gaudir d’una bonificació del 10% de la taxa d’escombraries. Aquesta mesura, juntament amb la publicitat i promoció de la campanya, incentivarà l’adhesió de més comerços a la Xarxa. Val a dir que Palau-solità i Plegamans és el segon municipi de Catalunya que ha pres aquest compromís, després de Terrassa.
A més, l’Ajuntament organitzarà una dinàmica de promoció que pretén involucrar els consumidors. Els comerços adherits a la Xarxa, des de mitjans de setembre i fins a mitjans d’octubre entregaran vals de sorteig per cada compra realitzada amb criteris de prevenció de residus. D’altra banda, el consistori editarà al juliol una guia enfocada a la ciutadania amb propostes senzilles per reduir els residus i per promocionar el consum responsable.

Barberà del Vallès acull a més de 40 experts per debatre sobre educació alimentària

Barberà del Vallès. La jornada neix com a resposta de la inquietud de la societat civil, recolzada pel departament de Salut i el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de cercar propostes concretes d’actuació per a millorar els hàbits alimentaris dels nostres infants.
La jornada, que es va realitzar a la Torre d’en Gorgs, ha estat inaugurada per la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, Mercè Cuadrado, qui ha agraït la participació de totes les persones assistents. Tot seguit, les persones participants, representants de diferents àmbits (associacions de mares i pares d’alumnes, personal sanitari, personal de menjador escolar, mestres, administració, treballadores socials, antropòlegs, psicòlegs, nutricionistes, pagesia, periodistes, indústria i distribució alimentària, pares, mares i àvies), han treballat en grups per reflexionar sobre l’educació alimentària, plantejada com un fet transversal i multidisciplinar, analitzant la situació actual i fent propostes concretes. Els grups de treball han estat moderats per l’equip metodològic de la Càtedra de Recerca Qualitativa, de la Fundació Doctor Robert, departament de Psicologia Social/UAB/IES.
Les conclusions s'han centrat en la importància en l’alimentació i la salut perquè esdevinguin valors rellevants de la nostra societat; en la necessitat d’impulsar accions de formació dels usuaris sobre la qualitat i la idoneïtat dels aliments; en la implicació dels infants des de les primeres edats en la compra i elaboració de menús; així com l’efectivitat d’establir xarxes entre diferents agents i institucions, i la necessitat de consolidar la sensibilització per un consum responsable, saludable i accessible.

Nou servei de recollida d’oli domèstic usat

Montcada i Reixac. Aquest projecte s’iniciarà amb una prova pilot d’un any de durada als barris de Can Sant Joan i Can Cuiàs.
La recollida es farà mitjançant uns contenidors específics de color taronja instal·lats a la plaça Bosc, carrer Reixagó, plaça Nicaragua, carrer del Molí (Can Sant Joan) i dos als accessos de vianants del Centre Comercial de Can Cuiàs. En aquests contenidors els veïns i veïnes podran dipositar ampolles de plàstic plenes d’oli usat. Per omplir aquests recipients còmodament es repartiran uns embuts. Els interessats es podran fer amb un a l’Espai Cultural Kursaal (Masia, 37-43) i al Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, s/n).
La regidora de Medi Ambient, Eva Gonzalo, ha afirmat que “aquesta iniciativa pretén reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle ja que actualment és possible valoritzar un residu tan contaminant com l’oli domèstic en un biocombustible net. D’aquest forma donem un pas més per a la lluita contra el canvi climàtic, evitant també la contaminació de les aigües residuals amb l’oli”.
Els veïns i veïnes de Can Sant Joan i Can Cuiàs rebran en les propers setmanes un fulletó informatiu on s’explica el per què de la importància de reciclar aquest producte i el funcionament del nou servei.

juntament de terrassa destina aquest any més de 200.000 euros als projectes de solidaritat i cooperació amb l'àfrica

Terrassa. El consistori ha dedicat aquest any bona part dels seus recursos econòmics en matèria de cooperació i solidaritat internacional al continent que més està patint els efectes de la crisi econòmica: l’Àfrica. Una zona que vivia els efectes de diversos conflictes armats, de desastres naturals o de l’alta incidència del VIH/SIDA, però que s’ha trobat amb un escenari amb el que no comptava: una situació aguditzada per l’augment del preu dels cereals i l’arròs. Les conseqüències d’aquests fets són que 36 països del món van entrar en crisi alimentària, entre els quals 21 són africans.
Per ajudar a pal·liar aquesta situació, l'Ajuntament de Terrassa ha subvencionat aquest any 11 projectes de solidaritat i cooperació amb el continent africà, sent Senegal el país que més iniciatives acollirà, tres concretament. Burkina Faso i Marroc, amb dos projectes cadascun, Kenya, Guinea Konakry, Mauritània i Guinea Equatorial, són la resta de zones afavorides per la cooperació terrassenca. En el conjunt dels 11 projectes, es destinaran més de 200.000€. La cooperació local també arribarà a d'altres zones del món, ja que l'Ajuntament de Terrassa ha subvencionat altres 9 projectes aquest any, dels quals 8 són per a països de Llatinoamèrica i 1 per a la Índia.
A més de l’ajuda directa al continent africà, l'Ajuntament de Terrassa ha promogut accions de sensibilització a la ciutat sobre la realitat dels països que en formen part. Així, avui mateix, coincidint amb el Dia Mundial de l’Àfrica, la Biblioteca del Districte 6 ha estat l’escenari de la presentació a nivell català de la nova campanya de Creu Roja “Àfrica anem al gra!”, amb la inauguració d’una exposició que podrà visitar-se fins el proper 4 de juny. També, en aquest sentit, dins la programació de la Primavera Solidària, s’han proposat accions com les exposicions “Cròniques guineanes” (realitzada a principis de maig) o “El rostre d’Etiòpia” (del 17 al 31 de juliol) a la Biblioteca Central de Terrassa. Aquestes mostres també s’acompanyen de conferències o de jornades com la que es realitzarà el pròxim dissabte, 30 de maig, al Parc de Vallparadís “Àfrica es mou”, organitzada per Àfrica Esperança.

divendres, 22 de maig del 2009

Els camins forestals de Sant Quirze, objecte d’obres de prevenció contra incendis

Sant Quirze del Vallès. Ja s'ha dut a terme la visita oficial a les obres de prevenció contra incendis forestals que està duent a terme el Consell Comarcal a Sant Quirze del Vallès. Aquestes actuacions s’estan duent a terme a la zona d’El Pujol Blanc, al Camí dels Monjos.
A l’acte han assistit el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Antoni Rebolleda, l’alcaldessa de Sant Quirze, Montserrat Mundi, el Director del Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Governació i Administracions Públiques, Joan Rabasseda, el tinent d’Alcaldia de Territori de l’Ajuntament de Sant Quirze, Pep Llamas, i la presidenta de la Federació del Vallès Occidental dels Agents de Defensa Forestal, Lluïsa Melgares.
L’alcaldessa de Sant Quirze, Montserrat Mundi, ha agraït públicament l’esforç de les administracions implicades en aquestes actuacions ja que, gràcies a ell, el municipi millora en seguretat forestal.
El Director del Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Governació i Administracions Públiques, Joan Rabasseda, ha destacat que les actuacions que s’estan duent a terme a la comarca han rebut una aportació del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya de 650.000 euros i la voluntat del departament és treballar colze a colze amb les administracions locals.
Per la seva banda, la presidenta de la Federació del Vallès Occidental dels Agents de Defensa Forestal, Lluïsa Melgares, ha destacat la importància d’aquestes actuacions, ja que facilitaran molt la feina a cossos com el que ella mateixa representa a “l’hora d’actuar en cas que es produeixi algun incendi i poder preservar millor així la Catalunya verda de la qual en sentim molt orgullosos”.
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Antoni Rebolleda, ha destacat que les actuacions que s’estan duent a terme són arranjament de camins i de generació de punts per facilitar, d’una banda, del trànsit dels serveis d’emergències, i, per l’altra, per poder evacuar la gent o les masies que puguin estar integrades en aquesta massa boscosa.
A més a més Rebolleda ha comentat que l’acte d’avui també serveix per presentar la resta d’actuacions que s’estan produint a 19 municipis més de la comarca i que tenen un pressupost de 672.000 euros, el 95% del qual és aportat pel PUOSC i, el 5% restant, pels municipis.
D’altra banda, Rebolleda ha explicat que la comarca aposta tant per aquestes actuacions forestals perquè en anys anteriors ha estat fortament castigada per incendis a les zones boscoses.
A Sant Quirze del Vallès, els operaris encarregats de les obres estan arrencant l’escòria del terra, que és un paviment de reciclatge que es va introduir als camins forestals però que ara es troba endurit. A causa d’aquest enduriment, el paviment es pot trencar amb facilitat i impedir el trànsit de vehicles de serveis d’emergència com els camions dels bombers. El que s’està realitzant és la destrucció d’aquest paviment tot barrejant-lo amb la terra ja existent per tal d’aconseguir una superfície que no es trenqui i pugui suportar el pas de vehicles.
D’altra banda, també s’està eliminant la vegetació a les dues bandes dels camins per tal que, en cas que hi hagués un incendi, aquest no afectés a les vies de comunicació.
A nivell comarcal, aquest projecte abasta a 90 quilòmetres de camins forestals de 20 municipis de la comarca que disposen d’un Pla de Prevenció Municipal d’Incendis redactat per la Diputació de Barcelona. Es preveu l’arranjament de camins, la instal·lació i/o adequació de punts d’aigua i la realització d’actuacions puntuals, entre les que s’inclouen la construcció i adequació de passos de riera, l’eixamplament de punts angostos i el sanejament de cunetes.

Carod-Rovira visita la Pista Coberta d'Atletisme

Sabadell. El vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i la secretària general de l’Esport, Anna Pruna, han visitat les obres de la futura Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya que s’està construint a l’anella esportiva de Sant Oleguer..
Durant la seva intervenció, el vicepresident del Govern de la Generalitat ha subratllat que “les administracions hem entès que aquest projecte només era possible fer-lo tots junts. Quan les administracions anem juntes amb un objectiu comú, l’èxit està assegurat”.
Per la seva banda, la secretària general de l’Esport, Anna Pruna, ha comentat que “no és casualitat que aquest projecte estigui a Sabadell”, municipi del qual ha dit que “és una ciutat activa i rica esportivament parlant”.
L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, també present a l’acte, ha reconegut que el camí fins que es va iniciar la Pista Coberta “va ser un procés complex”. Així mateix, ha subratllat que “ara estem en marxa, estem caminant i ja podem veure el final d’aquest recorregut”. L’alcalde també ha volgut reconèixer durant la seva intervenció l’esforç dels arquitectes que han dissenyat la pista i de l’empresa que està portant a terme la construcció.
El treballs avancen a la Pista Coberta d’Atletisme i ja s’ha superat el 60% de les obres de construcció del nou equipament. La Pista Coberta serà una instal·lació punta, única a Catalunya i una de les millors a l’estat espanyol.
El projecte de l’edifici és obra dels arquitectes Mario Corea i Lluís Morán. La superfície total construïda de la Pista Coberta és de 12.700 m2 i el seu pressupost de més de 12.360.000 euros.

Prop de 200 alumnes d'escoles d'adults participen al XXV Concurs literari Ramon Cardona de les escoles d'adults de Terrassa

Terrassa. El XXV Concurs Literari “Ramon Cardona” de les Escoles d’Adults de Terrassa ha comptat en aquesta edició amb 192 participants, alumnes dels centres de formació d’adults de Terrassa, Barcelona, Mataró, Vic i Tàrrega. Aquest dijous, 21 de maig, va tenir lloc al Centre Cívic Montserrat Roig l’acte de lliurament dels premis, amb la presència del regidor d’Educació, Josep Pàmies, la coordinadora territorial dels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental, Carme Vigués, i els membres del jurat Jordi Fernández, Maria Martínez i Mercè Segarra.

Els premiats han estat els següents:
CATEGORIA A
. 1r premi: "Una nit a la cuina", d’Antònia Olivares Latorre, de l’Escola d’Adults Ramon Llull de Terrassa.
. 2n premi: "Com et diria", de Dolors Gómez López, de l’Escola d’Adults Anna Murià de Terrassa.
. 3r premi: "Nací en la ciudad de Lugo", de María Luísa Fernández Seijas, de l’Escola d’Adults Anna Murià de Terrassa.

CATEGORIA B
1r premi: "Carta a los Reyes Magos", d’Àngels Bosch García, de l’Escola d’Adults Martinet de Nit de Barcelona.
. 2n premi: "Alamba y la injusticia", de José Antonio Rubio Ridruejo, de l’Escola d’Adults Ègara de Terrassa.
. 3r premi: "Un pla gairebé perfecte", d’Anna Bardají López, de l’Escola d’Adults La Llar de Terrassa.

Tenint en compte l’alta qualitat dels textos presentats, el jurat va decidir concedir 3 accèssits per les obres "El retrat", de José de la Fuente García, de l’Escola d’Adults Ègara de Terrassa; "Para la ciudad del delirio desde la ciudad de los sordos", de Sandra Fonte Montes, de l’Escola d’Adults Anna Murià de Terrassa; i "Billete de ida", de Bernat Soldado Gutiérrez, de l’Escola d’Adults Martí Pol de Vic.
L’acte va incloure la lectura de fragments dels textos guanyadors, una xerrada d’Àngel Mazo amb el títol “L’escriptura com acte d’alliberament personal”, i l’actuació musical del grup Phoenyx Band, amb música dels anys 70 i 80. Els gairebé 300 assistents van gaudir d’un còctel preparat i servit per l’Escola d’Hostaleria Torre Mossèn Homs.

Nit de diversió i espectacle al Petit Cabaret de l’Espai Jove l’Escorxador

Palau-solità i Plegamans. L’Espai Jove l’Escorxador obre aquest cap de setmana el Petit Cabaret amb una vetllada que oferirà diferents espectacles. En primer lloc, actuarà el Mag Albert Camats, que oferirà un impactant espectacle ple d’il·lusions i sorpreses. Després serà el torn del Doctor Fargó, que oferirà al públic palauenc les cançons del seu últim treball titulat. Ambdós espectacles els podreu veure dissabte, 23 de maig, a partir de les 22.00 hores. L'entrada és gratuïta.

Concerts simfònics a 5 ciutats commemoren 150 anys Caixa Sabadell

Sabadell. L’Obra Social Caixa Sabadell organitza a cinc de les poblacions catalanes amb més implantació de la caixa catalana degana sengles concerts extraordinaris per agrair-ne la confiança de les persones, entitats i institucions amb motiu del seu 150è aniversari dins el conjunt d’actes programats per celebrar-lo. L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) i el cor de cambra Lieder Camera hi interpretaran, coincidint amb el segle i mig de la creació de Caixa Sabadell, La creació de Franz Joseph Haydn, de la mort del qual es commemora, per cert, el segon centenari.
El concert tindrà lloc al teatre La Faràndula de Sabadell dijous 28 de maig a les 21.30 h en coorganització amb l’Ajuntament de Sabadell i al Palau de la Música Catalana de Barcelona diumenge 31 de maig a les 18 h. Una part de les localitats estan reservades a clients de Caixa Sabadell. En el cas del concert barceloní, en canvi, no hi ha entrades a la venda perquè totes estan reservades per a clients i empleats de l’entitat financera i social.
La gira inclou, també, tres altres poblacions catalanes, encapçalades per Manresa, on el Kursaal acollirà el concert dissabte 30 a les 21.30 h. El mes que ve, el Teatre Auditori de Granollers l’albergarà el 14 de juny i el Teatre Fortuny de Reus tancarà el cicle el 19 de juny.

Més informació

Recoder afirma que el Pla Territorial Metropolità té aspectes positius però troba a faltar la prolongació de la línia del Tibidabo

Sant Cugat del Vallès. L’alcalde, Lluís Recoder, s’ha referit aquesta tarda a l’aprovació inicial del Pla Territorial Metropolità de Barcelona per part del govern de la Generalitat. Aquest pla definirà el planejament urbanístic de la Sant Cugat i del seu entorn durant els propers anys.
Segons Recoder, “el Pla té aspectes positius, com la desprogramació del vial de cornisa, al qual sempre ens havíem oposat. No obstant això, des del nostre punt de vista, també té algunes mancances. No ens satisfà que no inclogui el túnel central i que no es perllongui la línia del Tibidabo”.
El Pla Territorial Metropolità de Barcelona no contempla la proposta d’estudi alternatiu del túnel ferroviari d’Horta perquè passi per Sant Cugat abans d’anar cap a Cerdanyola ni la proposta de perllongament de la línea 7 de FGC pel túnel del Tibidabo. Val a dir, en canvi, que el document que s’ha aprovat inicialment recull la gran majoria d’al·legacions presentades en el seu moment per l’Ajuntament.
En aquest sentit, destaquen:
. Inclusió del sector de la Torre Negra dins el sistema d’Espais Oberts
. Inclusió de tot el sistema de rieres de Can Abadal i Can Nonell dins el sistema de domini públic hidràulic
. Eliminació de la reserva de sòl previst al PGM del 76 per a la Ronda Sud. A més el Pla la defineix com un vial de tancament de desenvolupament urbà i fronterer amb el sector de la Torre Negra.
. Suprimeix els vials d’Enllaç i Cornisa
. Recull el desdoblament de la carretera de Roquetes per allunyar-la del barri de Can Magí
. Reconeix que Sant Cugat ha tancat el seu creixement amb els nous barris del Turó de Can Matas i Vulpalleres-Guinaerdera, i limita, per tant, el creixement a les àrees amb estratègia de desenvolupament
. Contempla la previsió de reserva de sòl per l’estació del TGV a l’entorn de l’Hospital General de Catalunya.
. Recull la proposta d’estudi d’un tramvia que uneixi Sant Cugat, Cerdanyola i Ripollet.

D’altra banda, la tinenta d’alcalde de Territori, Mercè Conesa, ha destacat que “es tracta d’un document important ja que des de fa més de 30 anys teníem el mateix pla urbanístic i ara ja estava totalment desfasat. El nou pla territorial ha de servir per actualitzar el PGM del 1976 i adaptar-lo a la realitat dels nostres dies”.

L’Ajuntament en contra del tancament dels cinemes de Montcada

Montcada i Reixac. Responsables de la concessionària SECEM, que gestiona el Centre Lúdic El Punt de Montcada i Reixac, s’han posat en contacte telefònic amb l’Ajuntament per comunicar que s’han vist obligats a suspendre l’activitat del cinema temporalment.
Arran de la informació, el Consistori es nega rotundament a acceptar el tancament de les sales, tant pel propi tancament com per les formes en què s’ha fet. L’Ajuntament està treballant amb els responsables dels Cinemes Montcada i de SECEM per tal de reconduir la situació i que es tornin a obrir les sales.
“Això és una mala notícia per a la ciutat. No podem permetre que els montcadencs i montcadenques no pugui continuar gaudint dels cinemes, una peça clau de l’oferta d’oci d’aquest centre, i per tant, farem tot el possible perquè es tornin a obrir aviat”, ha afirmat l’alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga.
Hores d’ara el servei jurídic de l’Ajuntament està estudiant la documentació relativa a la concessió administrativa del centre per tal d’iniciar un expedient sancionador en cas que aquest tancament suposi un incompliment del contracte per part de SECEM.

dimecres, 20 de maig del 2009

El Teatre Principal acull el lliurament de les Medalles d’Honor de Sabadell

Sabadell. Un total de 10 persones i entitats han rebut les Medalles d’Honor de Sabadell com a reconeixement a la seva tasca per a la ciutat. D’aquestes medalles, 7 han estat proposades pels diversos consells de districte, mentre que les 3 restants són a iniciativa de la Junta de Portaveus. La concessió ha estat aprovada pel Ple Municipal.
Així a proposta del Consell del Districte Primer, s’ha concedit la medalla d’honor de Sabadell a l’entitat Càritas Sabadell per la seva tasca en la millora de la vida dels col·lectius més desafavorits de la ciutat.
Per la seva trajectòria com a reconeguda esportista i nedadora del Club Natació Sabadell, el consell de Districte Segon ha proposat la medalla d’honor per a Esther Núñez Morera.
La iniciativa del Consell del Districte Tercer ha estat concedir la medalla d’honor de la ciutat a l’entitat Sabadell Nord Club de Futbol. Amb aquesta distinció es vol reconèixer la llarga trajectòria esportiva del club, fruit de la fusió dels clubs Ca n’Oriac, San Julián i Royal C.F.
Pel que fa al Consell del Districte Quart, va elevar al Ple la proposta de concedir la medalla d’honor a l’Associació de Veïns de la Concòrdia per la seva feina de 50 anys en dedicació al barri.
També es distingeix amb la medalla d’honor Frederic Monasor Segovia, músic i actual director de la Coral de Cantaires de Can Feu. La proposta l’ha fet el Districte Cinquè.
El Consell del Districte Sisè ha proposat atorgar la medalla d’honor a Josep Jordi Bofill. El districte vol d’aquesta manera reconèixer la seva dedicació als més desafavorits i la capacitat de dinamització dels barris de les Termes i la Creu de Barberà.
Finalment, a proposta del Districte Setè, la medalla d’honor es proposa per a Luis Soto Martínez, per la seva capacitat de superació personal i la seva implicació en la millora del barri de Torre-romeu.
Per la seva banda, la Junta de Portaveus ha acordat concedir aquesta distinció a la Unió Subaquàtica Sabadell (UNISUB), a Alfons Borrell Palazón i a la Unió de Mares.

La medalla d’honor s’atorga a UNISUB amb motiu de la commemoració dels 50 anys de tasca en l’àmbit esportiu. La medalla a Alfons Borrell Palazón pretén homenatjar aquest pintor per la seva trajectòria artística de reconegut prestigi internacional. La medalla d’honor a l’entitat Unió de Mares es concedeix en reconeixement a la seva tasca pel foment dels valors culturals, ètics i de convivència.

16 entitats participen, amb el Museu de Sant Cugat, en la festa del Patrimoni Viu 2009, que enguany serà del 29 al 31 de maig

Sant Cugat del Vallès. El tinent d’alcalde de Cultura, Xavier Escura, ha presentat el contingut del Patrimoni Viu 2009, organitzat pel Museu de Sant Cugat amb 16 entitats de la ciutat, i que enguany du el subtítol “Vinyes i blat”.
El Museu de Sant Cugat va iniciar l’any passat les Jornades de Patrimoni Viu amb el propòsit de donar a conèixer, de manera lúdica, el patrimoni material i immaterial de Sant Cugat. En la seva primera edició va ser un èxit de participació, i, de manera coherent, el Patrimoni Viu segueix el seu propi curs. Aquest any serà temàtic i porta el subtítol “de Vinyes i Blat”. Segons Xavier Escura “el Museu se sent molt satisfet de poder engrescar tantes entitats per fer conèixer allò que és més nostre. És per això que, a més, aquest any s’ha volgut fer al maig, per tal de rememorar la Fira de Maig, o Fira de les Forques. Estretament vinculada amb les feines del camp, i més especialment amb aquelles vinculades amb el blat, la Fira de Maig fou considerada durant anys la festa major de la vila”.
Patrimoni Viu 2009 se celebrarà del 29 al 31 de maig als voltants del Monestir, i engloba més de 25 activitats organitzades pel Museu i les diferents entitats participants: conferències, xerrades, exposició temàtica, dansa tradicional, taller intergeneracional entre gent gran i gent jove, cant coral, demostració d’oficis i jocs tradicionals, llegendes i teatre, jocs i tallers per a infants. Hi haurà també una exposició temàtica, “Sant Cugat, vinyes i blat”, sobre la vida rural de Sant Cugat, a la llotgeta del Monestir, del 29 de maig al 14 de juny ambdós inclosos.

Cal destacar la col·laboració amb l’editorial Efadós, responsable dels fascicles “L’Abans”. S’han utilitzat algunes fotografies emblemàtiques cosa que significa també una implicació de totes les famílies que han cedit les fotografies per a la realització d’aquests fascicles. Col·laboració de l’Escola d’ArtAquest any, també per primera vegada, s’ha comptat amb la col·laboració dels alumnes de disseny i il·lustració de l’Escola Municipal d’Art de Sant Cugat per a l’elaboració de la imatge dels elements comunicatius del Patrimoni Viu: Guillem Ramisa i Jordi Farrés en són els autors.

L’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, assisteix a la commemoració dels 30 anys d’Ajuntament democràtics

Castellar del Vallès. L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, ha assistit a l’acte de commemoració dels 30 anys d’Ajuntaments democràtics organitzat per l’Ajuntament de la vila.
Maragall, acompanyat de l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, i de diversos regidors del consistori entre els anys 1979 i 2009, ha visitat també l’exposició commemorativa d’aquests últims 30 anys de democràcia que es podrà veure al Mercat municipal fins al 14 de juny.
Durant la recepció prèvia a la visita a l’exposició, celebrada a Ca l’Alberola, l’alcalde ha agrait la tasca de tots els regidors i regidores que han passat per l’Ajuntament des de 1979, “unes persones que han contribuït amb la seva feina a la recuperació de la democràcia local i al fet que Castellar sigui avui dia el municipi que és”. Giménez ha apuntat que treballar en un ajuntament significa “estar al costat de la ciutadania, i conviure també amb els problemes, tensions i conflictes que s’originen a la ciutat i que contribueixen al fet que el país avanci”.
Després de les paraules de l’alcalde de Castellar del Vallès, el president de la Generalitat de Catalunya entre els anys 2003 i 2006 ha mostrat el seu agraïment per haver estat convidat a l’acte. Maragall ha afegit que “la democràcia local és la més de debò, perquè és la que fa que a casa teva estiguis bé”.
Ignasi Giménez, Pasqual Maragall i els regidors i exregidors presents a l’acte s'han adreçat després als jardins del Palau Tolrà per fer-se una fotografia de família -en la que faltaven els quatre exalcaldes vius que hi ha hagut al municipi de CIU-, abans de dirigir-se al Mercat Municipal, on han pogut veure l’exposició sobre els 30 anys d’Ajuntaments democràtics que es podrà visitar fins al proper 14 de juny.
La mostra conté un total de 150 fotografies que es distribueixen per cadascun dels vuits mandats que hi ha hagut en les darreres tres dècades. Per cada legislatura, es recullen alguns cartells electorals de les diferents formacions polítiques, imatges de plens municipals, fets i esdeveniments rellevants de cada legislatura, vistes aèries de Castellar i un resum de les principals realitzacions municipals de cada període.

Durant la trobada, una manifestació de l'AMPA del CEIP El Sol i la Lluna, ha protestat per la situació provisional del centre en barracons, ja que va pel camí d'allargar-se més dels dos anys i mig previstos. El motiu és l'ensorrament d'un mur de contenció a la zona on s'està construint el centre, fet que retardarà encara més el ja per si mateix dilatat calendari d'execució. L'equip de govern, però, s'havia reunit el dia anterior amb els representants dels pares i mares afectats i els va anunciar la seva intenció d'assumir la seva part de responsabilitat –l'obra en global depèn de la conselleria d'Educació– amb la màxima celeritat possible.

Taller d’Entrenament de la Memòria per a la gent gran

Palau-solità i Plegamans. Ja està en marxa una nova edició del Taller d’Entrenament de la Memòria, que organitza de forma gratuïta la regidoria de Serveis Socials i de Gent Gran per a les persones majors de 60 anys.
En la present edició, que va arrencar el 15 de maig, hi participen 41 persones que realitzen els tallers dividides en quatre grups, dos de primer nivell i dos més de segon nivell. En cadascun dels nivells hi ha un grup en català i un altre en castellà.
El Taller d’Entrenament de la Memòria ajuda a millorar el record, la retenció i la capacitat evocativa. A més, ensenya els mecanismes de la memòria i els factors que influeixen en el seu funcionament. En definitiva, tal i com ho destaca la regidora de Serveis Socials i Gent Gran, Carme Rubí, “es tracta d’una activitat de prevenció del deteriorament cognitiu i de millora de l’autonomia i de l’autoestima de la persona que alhora afavoreix l’envelliment actiu”.
D’altra banda, constitueix una opció molt positiva per ocupar el temps lliure ja que s’erigeix com a un espai on els participants troben un lloc per aprendre, conversar, relacionar-se, conèixer-se i compartir experiències. La metodologia consisteix en la formació de grups de treball en els quals s’ensenya a desenvolupar una actitud mental que activa els mecanismes de la memòria a través d’exercicis, jocs, entreteniments, consells pràctics i assessorament divers. Aquestes activitats es desenvolupen al llarg de deu sessions guiades per un professional especialitzat en la temàtica. Les trobades es realitzen els dimecres i dijous al matí a la Masia de Can Cortès.

Més informació: Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans (carrer Folch i Torres, 88-90, 1r pis – Tel.: 93 864 30 12).

La Festa Major de Montcada i Reixac aposta aquest any pels grups de música locals

Montcada i Reixac. L’Auditori ha acollit la presentació del programa de Festa Major, la imatge guanyadora que il·lustrarà el cartell d’enguany i els guanyadors de la Mostra de Pintura. La regidora de Cultura, Amèlia Morral, ha destacat que “enguany el consistori ha hagut de fer un esforç per ajustar-se a la nova situació econòmica. Ens hem hagut d’estrènyer el cinturó tot i que hem treballat de valent per oferir un programa complet que sigui de la satisfacció de tots i totes”. En aquesta línia, aquest any s’ha suprimit el concurs de Focs Artificials i el tradicional Mercat Medieval.
Els actes començaran el proper divendres 29 de maig amb el pregó de Festa Major, que anirà a càrrec del montcadenc Albert Espel, productor de la pel·lícula “El Greco” premiada amb un Goya al millor vestuari. Aquest serà el punt de partida d’uns dies on la festa i la diversió ompliran els carrers del nostre municipi. El programa d’aquest any inclou activitats tradicionals com ara la trobada de puntaires, el correfoc amb la colla de diables de Can Sant Joan, la Milla Urbana, la sardinada popular o el concurs d’arròs a la cassola, entre altres propostes. Com a novetat, enguany s’ha instal·lat un espai de barraques davant del pavelló Miquel Poblet. Una zona que comprèn d’una banda les actuacions musicals i de l’altra una mostra de les activitats de les entitats particiapants: la comissió de Festes Alternatives, la Colla de Diables Can Sant Joan, l’Agrupament Escolta El Turó, l’ABI i l’associació FACIL.
L’alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, ha afirmat que “som conscients que el nostre municipi té unes característiques peculiars i per això tots els barris tenen la seva festa però m’agradaria recordar que aquesta és la festa de tots els montcadencs i montcadenques, un nexe d’unió entre tots els veïns i veïnes on crear llaços de relació i amistat entre tots els barris”.
Les obres de remodelació del carrer Major han obligat a buscar escenaris alternatius per algunes de les activitats que s'hi feien tradicionalment. Els espais alternatius són la plaça Joanot Martorell i la plaça Joan Fuster.

dimarts, 19 de maig del 2009

Un total de 70 persones treballen en diverses tasques de manteniment i d’obres al parc de Catalunya, on s’està invertint més d’1 milió d’euros

Sabadell. Un total de 70 persones estan treballant en diverses tasques de manteniment del parc de Catalunya i en les obres del Fons Estatal d’Inversió Local que s’estan realitzant a l’àmbit del Parc. El conjunt dels treballs que es fan sumen més d’un milió d’euros d’inversió.
L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha destacat que “aquesta és la millor manera de lluitar contra la crisi, aprofitar els recursos públics per donar feina”. També ha comentat que “al mateix temps, donem formació a moltes persones en diversos oficis”.
En aquests moments hi ha 47 participants en programes de formació i treball de l’Ajuntament de Sabadell —a través del Vapor Llonch— que treballen en el manteniment i la millora del parc de Catalunya, la major part dels quals des del passat mes de desembre. En concret, es tracta de les persones inscrites en diferents modalitats de programes d’ocupació en les especialitats de construcció, fusteria, pintura, jardineria i neteja viària. Aquests programes s’adrecen a persones en atur en edat laboral i amb dificultats per accedir al mercat de treball. L’objectiu comú d’aquests programes és proporcionar als assistents contracte de treball temporal perquè puguin adquirir, a més d’una experiència laboral, els coneixements i les habilitats que els capacitin professionalment i possibilitin la seva inserció posterior alhora que desenvolupen un treball d’interès per al conjunt de la ciutat.
A aquests treballs cal sumar que a la zona de jocs infantils de la plaça d’Ernest Lluch, 8 persones treballen en la remodelació que s’ha fet gràcies a les inversions del Fons Estatal d’Inversió Local. Un altre dels projectes que ha possibilitat l’aportació de l’estat és la creació d’un arborètum, que és un petit jardí amb diferents espècies d’arbres, que se situa a l’espai públic Serralada, a Manuel de Falla amb Prat de la Riba. Mitjançant aquesta actuació, s’ha dotat la zona d’una plaça ludicoeducativa que acull un recorregut entre els arbres i les diverses espècies plantades, aprofitant la proximitat del viver municipal.
A més d’aquestes persones que s’estan formant i tenen un contracte relacionat amb la construcció i pintura, hi ha 251 persones més en els programes de formació i treball del Vapor Llonch. En total, en aquests moments hi ha en marxa 49 especialitats.
D’altra banda, el parc de Catalunya serà durant els dies 23 i 24 de maig l’escenari de prop d’una trentena de propostes lúdiques, culturals i esportives que conformen la Festa del Parc de Catalunya. L’objectiu és donar a conèixer a la ciutadania els diferents espais del parc i aplegar durant dos dies les diverses entitats de la ciutat que realitzen activitats en aquest pulmó verd.

Elevada participació el Dia de la Dansa

Sant Quirze del Vallès. El Dia de la Dansa s’ha consolidat com un dels esdeveniments culturals i d’oci del municipi.
La festa va començar a les onze del matí, amb l’exhibició de l’alumnat del gimnàs Montserrat Creus, el gimnàs Sport Gym i l’escola de dansa Josefina Coll. També van participar-hi el Casal d’Avis.
La regidora de Cultura, Àngels Ponsa, va llegir un manifest cedit per la Unesco, en referència a la importància d’aquesta celebració. D’altra banda, la regidora Sílvia Peralta, de Serveis Generals, es va sumar amb la regidora Àngels Ponsa en l’acte de lliurament d'un ram de flors a cada un dels responsables dels diferents centres de dansa.

El passeig Francesc Macià lluirà tres espais escultòrics nous dedicats a la literatura gràcies a la cessió de l’artista Frederic Gómez

Sant Cugat del Vallès. “Espais escultòrics a l’aire lliure” és una iniciativa que, d’acord amb el Programa d’Escultura Pública de Sant Cugat, vol promoure i difondre aquest art en tres dimensions dins l’espai urbà, amb l’objectiu de generar una identificació de la creació escultòrica amb la ciutadania i el seu entorn. La cessió que l’artista Frederic Gòmez Cardellà fa a la ciutat d’aquestes tres escultures inclou l’acord de subtitular-les amb els tres gèneres literaris clàssics: poesia, narrativa i teatre, atenent a les seves suggerents característiques formals i a la idònia adaptació de les obres en el singular espai urbà que les acull: Coll Favà, “el barri dels poetes”. La inauguració d’aquest espai escultòric s’emmarca dins els actes de la Quinzena d’Art a Sant Cugat. L’acte tindrà lloc a l’avinguda de Francesc Macià amb el carrer Salvador Espriu.

L’ACC engega una campanya de primavera i estiu que inclou el sorteig de quatre vals de compra per valor de 200 euros

Castellar del Vallès. L'Associació de Comerciants de Castellar (ACC) portarà a terme per primera vegada una campanya especial de promoció durant la temporada de primavera i estiu. La iniciativa, que s’engegarà en els propers dies, tindrà com a atractiu principal el sorteig de quatre vals de compra per valor de 200 euros. Els consumidors podran aconseguir una targeta que s’anirà segellant cada vegada que realitzin una compra en qualsevol dels establiments de l’ACC. Com ja es va fer en l’anterior campanya nadalenca, els compradors que utilitzin bosses reutilitzables obtindran dos segells.
Un cop s’hagi omplert la butlleta –que haurà de contenir un total de vuit segells– i s’hagi dipositat en les urnes habilitades en els diferents comerços, s’entrarà en el sorteig dels quatre vals de 200 euros. Dos d’aquests vals es sortejaran el dia 6 de juny i els altres dos el dia 18 de juliol.

L’ACC també ha previst dur a terme aquest mateix tipus de campanya per a la temporada de tardor i hivern. “Dimecres bojos” Sota el títol “Dimecres bojos”, l’ACC impulsarà també en els propers dies una altra acció de dinamització comercial. Cada dimecres, els comerciants adherits a aquesta iniciativa posaran a disposició dels compradors una oferta especial del dia. Per donar-la a conèixer, es col·locarà un cartell exterior que s’identificarà amb la imatge dels “Dimecres bojos” i que contindrà la informació concreta de l’oferta.

El Pla d’en Coll tindrà una xarxa de carrils bici

Montcada i Reixac. Amb l’objectiu de donar servei als diferents equipaments que hi ha en aquest barri: CAP de Les Indianes, Pavelló Miquel Poblet, Montcada Aqua, Biblioteca Elisenda de Montcada i el futur CEIP i IES, l’ajuntament ha aprovat la creació d’un carril bici al Pla d’en Coll que es construirà en l’actual ubicació de les pistes d’atletisme.
Aquest projecte, anomenat la ronda de les escoles, té un pressupost de 201.770,25 €, que seran finançats pel Pla Únic d’Obres i Serveis (PUSOC) del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya i tindrà un termini d’execució de quatre mesos. Actualment el projecte està en exposició pública i en breu es procedirà a la seva adjudicació.
La ronda de les escoles projectada té una longitud aproximada de 1.100 metres i una amplada variable segons el tram. El traçat de la mateixa discorrerà pels carrers Pla de Matabous, Castelló, Camí de la Font Freda, Girona, Tarragona, Barcelona, passatge Menorca i carrer d’Alacant. Tots els carrils bicis seran de doble sentit a excepció dels carrers Girona i Tarragona. El projecte preveu l’adopció de tres tipus de vies ciclistes atenent a les característiques dels carrers: vorera bici, carril bici protegit i carrer de convivència, al passatge Menorca, on hi haurà una zona de circulació en la qual els vianants tindran prioritat en tota la calçada però estarà permès l’ús de la bicicleta.
Tota la xarxa ciclista estarà convenientment senyalitzada per facilitar l’accés als punts d’interès de l’entorn més proper. Aquesta xarxa ha estat projectada seguint les directrius marcades pel Manual per al disseny de vies ciclistes a Catalunya editat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya arran d’un projecte presentat al consistori per l’entitat Montcada en bici.

Ernest Maragall inaugura La Llar d’Infants La Baldufa de Barberà

Barberà del Vallès. El conseller d’Educació Ernest Maragall, acompanyat per l’Alcaldessa de Barberà del Vallès, Ana del Frago, han visitar la Llar d’Infants Municipal La Baldufa, una de les tres llars noves que s’han posat en marxa entre el febrer i el març a Barberà del Vallès.
Durant la visita, tant el conseller com la pròpia alcaldessa han destacat l’esforç que la ciutat de Barberà i el govern de la Generalitat han realitzant per fer realitat aquesta Llar d’Infants i altres noves: La Blava i El Bosquet. Tanmateix, han accentuat la importància d’aquestes infrastructures per a continuar avançant en l’educació com a pilar bàsic i fonamental de la societat d’avui dia.
La Llar d'Infants La Baldufa disposa d'una aula per a nadons, dues aules amb lavabos per a nens i nenes d'1 a 2 anys i dues aules amb lavabos per al grup d'edat de 2 a 3 anys. A més, disposa de menjador, pati ampli amb sorral i una zona d'hort, on les famílies amb els nens escolaritzats al centre gaudeixen de les dinàmiques d’aprenentatge que proporciona aquesta petita zona de cultiu. L’accés al centre es fa a través d’un parc infantil, obert a la ciutadania, per a nens i nenes d'1 a 6 anys, el qual està previst que sigui dotat de recursos materials i humans per fer diferents activitats infantils.
Després d’inaugurar oficialment La Baldufa, la comitiva també ha visitat el CEIP Elisa Badia, un centre amb 471 alumnes escolaritzats i amb un total de 34 docents.

Comencen les obres per construir un pou de reg al Gassó-Vargas

Ripollet. El municipi, en el seu límit Nord-Nordest, forma un continu verd que s’inicia a la Casa Natura, segueix amb el parc dels Pinetons, enllaça amb els antics Pinetons, la zona que envolta els Pinetons plantada en diverses edicions de la Festa de l’Arbre i els jardins del Gassó Vargas fins al carrer Padró.
Per tal de realitzar el reg d’aquestes zones amb aigua procedent del subsòl i evitar la utilització d’aigua de consum humà, la regidoria de Medi Ambient ha previst la construcció d’un pou per a la utilització de l’aigua freàtica. Les obres per a la perforació del pou començaran aquesta setmana.
L’energia necessària per accionar la maquinaria que extraurà l’aigua serà obtinguda mitjançant un dispositiu autònom de generació d’energia format per panells solars i un molí de vent que funcionaran alternativament segons les condicions climatològiques.
Ara fa tres anys es van iniciar els treballs de regeneració del bosc dels Pinetons, fets en diverses fases. Les primeres van anar encaminades a crear nou sòl, modificant els perfils per evitar les escorrenties amb l’aportació de matèria orgànica i residus vegetals i també extraient els arbres morts i debilitats. A continuació, es va iniciar la plantació arbustiva que es va estendre també a la zona que l’envolta, on aquest any es seguiran els treballs, s’arreglaran els talussos i es podaran les branques baixes dels arbres. Aquest any també s’iniciaran els treballs de regeneració dels jardins de Gassó Vargas.
Totes aquestes zones verdes, amb una superfície d’unes 10 hectàrees, tenen unes característiques similars pel que fa a les espècies plantades i unes necessitats de manteniment bastant similars. Aquest manteniment periòdic consisteix, bàsicament, en la recollida d’escombraries, la retallada del prat i el reg dels arbres i arbusts recent implantats i dels exemplars debilitats.
Aquest projecte forma part dels projectes del Fons Extraordinari d’Inversió Local (FEIL). Les obres s’iniciaran aquest mes de maig i es preveu que tinguin una durada de tres setmanes.