dimarts, 31 de març del 2009

Acte d'homenatge a la serra de Galliners en memòria de sis soldats republicans

Sant Quirze del Vallès. La pluja intermitent que va caure al llarg del cap de setmana no va ser impediment perquè, finalment, es dugués a terme l'acte d'homenatge i reconeixement a sis persones que són dins una fossa comuna a la serra de Galliners, a Sant Quirze del Vallès. En terrenys de Can Ferran i a peu de camí -de Santfeliuet- és ben visible el monòlit instal·lat el gener passat, obra d'en Jaume Cases, on avui encara hi són les restes d'una corona de flors dipositades fa unes setmanes en un acte convocat per l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica "Neus Català", de Rubí.
Una senyera, una corona de llaurer, un breu parlament per part del president del GIHSQ, Jaume Carbó, seguit d'un minut de silenci, i l'emoció d'un poema de Miguel Hernández recitat pel també integrant del GIHSQ Miquel Aznar, ha estat el senzill tribut que se'ls oferia des de Sant Quirze per una quarentena de persones vingudes, també, d'altres poblacions com Sabadell, Rubí o egarencs de l'Associació Terrassa per la Tercera República.
S'ha iniciat també la filmació d'un documental que pretén fer el seguiment de totes les gestions que, gràcies al GIHSQ i a la historiadora Patrícia Aznar, s'estan fent perquè sigui possible la identificació d'aquestes sis persones assassinades, en paraules d'en Jaume Carbó, "per l'"ejército de ocupación", en contra del que ens deien de petits de "ejército de liberación".