dimarts, 31 de març del 2009

Comencen els treballs per recuperar l’hàbitat de la riera de Caldes

Palau-solità i Plegamans. La regidoria de Sostenibilitat i Medi Natural de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha posat en marxa el Projecte Riera Viva, que té com a objectiu renaturalitzar la riera de Caldes, l’eix fluvial que travessa de nord a sud el municipi i que duu aigua de forma permanent. S’han iniciat els treballs al sector de Can Cladellas, on és previst retirar una estructura de formigó que ajudarà a recuperar el curs natural de la riera.
El finançament del projecte compta amb una suma de 120.000 euros, dels quals l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) n’aporta 80.000, l’Ajuntament hi posa 20.000, mentre que el Consorci del Besós es fa càrrec dels 20.000 euros restants.
La primera fase del projecte, que ja està en marxa, permetrà retirar una estructura de formigó; eliminar arbres d’espècies invasores de grans dimensions per substituir-los per arbustos de ribera autòctons (salzes); i restablir el bosc de ribera per recuperar l’ecosistema natural.
També suposarà una millora per a la seguretat el segon treball d’aquesta fase, que és la tala d’arbres d’espècies invasores de grans dimensions, com pollancres o plàtans, i que se substituiran per salzes.
Per últim, l’ACA subvenciona la substitució d’altres plantes invasores per vegetació autòctona de ribera. Aquesta és una actuació cabdal per renaturalitzar l’hàbitat, ja que facilitarà que més tard s’hi instal·li la fauna pròpia de ribera. Per exemple, s’eliminaran les canyes, una espècie que no és autòctona i que allà on creix impedeix la vida de qualsevol altra espècie vegetal, sí bé aquesta és una feina molt complicada per la resistència d’aquesta planta. En el seu lloc s’hi plantarà canyís, una espècie autòctona i que és clau per a què s’hi instal·lin les aus.
A banda dels treballs esmentats, el projecte Riera Viva va molt més enllà i vol implicar la ciutadania palauenca per tal que tingui cura del riu. En primer lloc, s’animarà a diversos grups de ciutadans perquè adoptin un tram de la riera. A més, s’animarà la ciutadania en general a ser voluntaris per a la conservació i millora de la riera, a través d’activitats com plantades populars de la flora autòctona de ribera, neteja d’escombraries i altres actuacions que es volen decidir conjuntament amb les entitats i ciutadans de Palau-solità i Plegamans.