dimecres, 25 de març del 2009

Terrassa presenta els resultats de les excavacions arqueològiques a les esglésies de Sant Pere en unes jornades per a professionals

Terrassa. Aquests treballs han posat al descobert un important conjunt episcopal, el d'Ègara, datat d'entre els segles IV i VII, que conserva la seva estructura, les basíliques, l'edifici funerari, dos baptisteris, una zona de residència i una necròpoli. Per donar-ho a conèixer als professionals i a la comunitat científica, se celebraran les "Jornades sobre la museïtzació de les seus episcopals antigues a Europa. Patrimoni i museïtzació" demà i divendres, dies 26 i 27 de març, a l'Auditori Municipal de Terrassa.
Les jornades s'adrecen a conservadors, historiadors, arqueòlegs, museòlegs, restauradors, arquitectes i a totes les persones interessades en aquests conjunts. Està previst que hi participin prop de 80 persones. Però aquest certamen no estarà dedicat només a Terrassa, sinó que també servirà de punt de trobada de les seus episcopals monumentals d'Europa. Per aquest motiu, es donaran a conèixer els projectes de museïtzació del jaciment de la Valle d'Aosta (Itàlia), de la Catedral de Grenoble, dels primers espais cristians de València, de la Catedral de Parenzo (Croàcia) i del Grup episcopal de Barcelona. En aquest cas, per museïtzació s'entén la transformació i l'aproximació de les restes dels conjunts de seus episcopals per fer-les més comprensibles als visitants.
L'obertura de les jornades tindrà lloc demà, a les 9.30h, i anirà a càrrec de l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro. També hi participaran el regidor de Cultura, Amadeu Aguado, i el professor del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, Francesc Tuset. Les sessions del matí estaran dedicada a Terrassa, amb una ponència sobre el Conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere de Terrassa, a càrrec del director del Museu de Terrassa, Domènec Ferran, i dels arquitectes Pere Riera (de la firma RGA Arquitectes) i Alfred Pastor (del Servei de Patrimoni de la Generalitat). A les 12h, hi ha prevista una visita guiada al conjunt monumental.