dijous, 29 d’octubre del 2009

La visita a la Seu d’Egara serà gratuita fins a final d’any

Terrassa. La visita a la Seu d’Ègara - Esglésies de Sant Pere de Terrassa serà gratuïta fins a final d’any. L’Ajuntament de Terrassa ha decidit prorrogar el període de gratuïtat, inicialment previst només pel mes d’octubre, arran la gran afluència de públic en el primer mes després de l’acabament de les obres de restauració i museització del conjunt.
Entre el 3 i el 28 d’octubre, la Seu d’Ègara ha tingut un total de 5.318 visitants, el que representa una mitjana de 204,5 persones al dia. D’aquests, 3.617 visites han estat individuals i 1.701 persones han participat en visites de grup. Abans no acabi el més s’espera que la xifra superi els 5.600 per les visites de grup programades.
Per aquest motiu, l’Ajuntament ha decidit mantenir la gratuïtat de les visites fins el 31 de desembre, per tal de donar facilitats als ciutadans que encara no han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà la nova etapa de les esglésies. Aquesta ampliació permetrà als visitants gaudir de les esglésies sense grans estones d’espera, millorant així la qualitat de la visita.
L’Ajuntament de Terrassa vol convertir la Seu d’Ègara en un referent cultural i turístic de primer ordre. Amb aquest objectiu, el conjunt ampliarà notablement el seu calendari d’obertura al públic a partir de l’any vinent. Fins ara, les esglésies es podien visitar de dimarts a diumenge, excepte festius. A partir de l’1 de gener de 2010, el conjunt monumental obrirà tots els dies de l’any excepte l’1 de gener, l’1 de maig, i el 25 i 26 de desembre.
La Seu d’Ègara és un conjunt monumental format per les esglésies de Sant Pere, de Santa Maria i de Sant Miquel, tres temples medievals, i una rectoria, construïts sobre l’antic conjunt episcopal d’Ègara del segle VI, un dels més antics del món. A més del gran valor arquitectònic del conjunt, la Seu d’Ègara acull obres mestres de la pintura i l’escultura medievals catalanes, com ara el martiri de Tomàs Beckett (pintures murals a Santa Maria), els retaules de Sant Miquel i d’Abdó i Senén, o el retaule de pedra de Sant Pere, únic al món per les seves característiques. A més, els treballs arqueològics han deixat al descobert diferents elements del conjunt religiós original.
El Pla Director de les Esglésies de Sant Pere, que ha finalitzat aquesta tardor després de prop d’una dècada d’obres i investigacions, ha inclòs excavacions arqueològiques molt reveladores, la restauració de tots els edificis i obres d’art, la urbanització del recinte i la museització de tot el conjunt. Per a celebrar l’acabament dels treballs, el 4 d’octubre va tenir lloc una multitudinària festa d’inauguració amb espectacles audiovisuals, teatrals i musicals, una missa i l’obertura de portes del recinte. L’acte va comptar amb la presència del president de la Generalitat, el bisbe de Terrassa i altres autoritats eclesiàstiques i civils.