Sant Quirze del Vallès. Segons informa el web A+ Sabadell, l'exalcalde Sant Quirze de Vallès, Sebastià Ruiz; el seu successor i exregidor de Medi Ambient de la localitat, Francesc Contreras, i el successor d'aquest a la regidoria, Josep Coll, s'asseuran aquest dijous al banc dels acusats.
El fiscal demana que es condemni a cadascun d'ells a quatre anys de presó i una multa de 8.400 euros per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. L'acusació pública sosté que, entre el 2003 i el 2006, van permetre l'abocament d'aigües residuals generades pel municipi a la riera Betzuca, el tram més alt i millor conservat del riu Sec, afluent del Besòs. El fiscal sosté en el seu escrit d'acusació que tots tres van incomplir "conscientment" la seva obligació de tractar totes les aigües residuals generades pel municipi de Sant Quirze a un tractament depuratiu primari (físic i químic) i, des del 2006, a un tractament secundari (biològic). En concret, van permetre que una part d'aquestes aigües fos abocada, sense haver passat per l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR), directament a la riera de Betzuca, el tram més alt i millor conservat biològicament del riu Sec, un dels afluents del riu Besòs.
Els acusats van consentir els abocaments, que van contaminar les aigües i van afectar "greument" el seu ecosistema natural, amb l'únic motiu d'estalviar-se el cost del tractament de les aigües residuals i intentar que fos una altra administració pública la que se'n fes càrrec.
Al febrer de 2006, la Fiscalia de Medi Ambient va tenir coneixement dels abocaments. Les aigües residuals generades als barris de Can Pallàs i Can Casablanca de Sant Quirze eren recollides per un col·lector situat al tram soterrat del torrent de la Font del Pont i posteriorment avocades sense tractament a l'alçada del parc de Can Feliu de la riera, que es va convertir en una 'claveguera oberta'. Els anàlisis van demostrar el greu impacte dels abocaments en el torrent i en el seu ecosistema, i així com el risc que patien els rius Sec i Besòs. També suposaven un risc per l'ús domèstic de les aigües de la riera, dels pous i altres formes de subministre.
Els processats només van emprendre mesures contra la contaminació al juny de 2006, tres mesos després de que els havien denunciat. Va ser aleshores quan van aprovar un projecte per connectar el col·lector que recollia les aigües de Can Feliu i Can Casablanca amb el col·lector general del municipi. Les obres es van dur a terme entre els mesos juliol i octubre d'aquell mateix any.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada