divendres, 26 de juny del 2009

Cloenda de la present edició del Taller de la Memòria

Palau-solità i Plegamans. L’Alcaldessa de la vila, Mercè Pla, i la regidora de Serveis Socials i Gent Gran, Carme Rubí, han presidit l’acte de cloenda del Taller de la Memòria que s’ha desenvolupat entre els mesos d’abril i juny d’aquest any. La cita per tancar l’edició va ser el 23 de juny a la Masia de Can Cortès, on s’hi van aplegar les més de 40 persones que han entrenat la seva memòria al llarg d’aquests tres mesos.
En l’acte de cloenda els participants han pogut retrobar-se entre si, a més de rebre de mans de Mercè Pla i de Carme Rubí un diploma acreditatiu del taller realitzat —els de primer nivell— i un punt de llibre commemoratiu —els de segon nivell—. A més, l’equip de tècniques de serveis socials els hi han lliurat un quadern amb una recopilació d’exercicis per tal que cadascun dels participants pugui continuar exercitant la memòria a casa.
La regidoria de Serveis Socials i Gent Gran, que organitza de forma gratuïta aquest taller per a persones majors de 60 anys, ha previst realitzar durant el 2009 noves edicions d’aquest taller, que compta amb la col·laboració de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona. Ja hi ha algunes persones interessades en fer el proper curs, que es vol iniciar durant la tardor, si bé cal un mínim d’inscrits per tirar-lo endavant.
Els tallers es desenvolupen dividint els interessats en quatre grups, dos de primer nivell i dos més de segon nivell. En cadascun dels nivells hi ha un grup en català i un altre en castellà. El Taller d’Entrenament de la Memòria ajuda a millorar el record, la retenció i la capacitat evocativa amb exercicis sovint lúdics però pensats per treballar diversos tipus de memòria (visual, sensorial, d’abstracció de l’espai...). A més, ensenya els mecanismes de la memòria i els factors que influeixen en el seu funcionament. Tot plegat, a través d’un programa que facilita la Diputació de Barcelona i que s’ha complementat amb d’altres exercicis elaborats per l’equip tècnic de l’Ajuntament.
En definitiva, tal i com ho explica la regidora de Serveis Socials i Gent Gran, Carme Rubí, “es tracta d’una activitat de prevenció del deteriorament cognitiu i de millora de l’autonomia i de l’autoestima de la persona que alhora afavoreix l’envelliment actiu”. Per la seva part, Mercè Pla, ha destacat “la importància de comptar amb la gent gran com a un grup actiu que pot aportar moltes coses per millorar la nostra societat”.
El taller de la memòria és, a més a més, una opció molt atractiva per ocupar el temps lliure ja que s’erigeix com a un espai on els participants troben un lloc per aprendre, conversar, relacionar-se, conèixer-se i compartir experiències. La metodologia consisteix en la formació de grups de treball en els quals s’ensenya a desenvolupar una actitud mental que activa els mecanismes de la memòria a través d’exercicis, jocs, entreteniments, consells pràctics i assessorament divers. Aquestes activitats es desenvolupen al llarg de deu sessions guiades per un professional especialitzat en la temàtica.

Les persones que tinguin interès per apuntar-se a les properes edicions han d’adreçar-se a l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans (carrer Folch i Torres, 88-90, 1r pis – Tel.: 93.864.30.12).