dijous, 4 de juny del 2009

Sabadell aposta per l’energia intel•ligent en l’àmbit domèstic i llança una campanya d’estalvi energètic pionera a Espanya

Sabadell. El municipi llança una campanya d’estalvi energètic en l’àmbit domèstic, per tal d’avaluar el consum energètic de les llars i introduir bones pràctiques d’estalvi i eficiència energètica. Per aconseguir-ho es farà una prova pilot, mitjançant la cessió de comptadors intel·ligents a les 100 famílies voluntàries participants a la campanya, durant un període de sis mesos. Aquesta és la primera vegada que un ajuntament pren la iniciativa d’instal·lar aquests dispositius.
Els comptadors intel·ligents d’energia són uns dispositius que indiquen en temps real quin és el consum elèctric d’una llar. De manera addicional, indiquen l’impacte climàtic equivalent, en termes d’emissions de CO2, i la despesa econòmica que se’n deriva. Es tracta d’una eina dirigida a la conscienciació sobre el consum, que presenta una triple informació (consum en kWh, despesa en euros i emissions associades en kg de CO2), i que persegueix l’estalvi energètic a les llars. L’objectiu és posar sobre la taula la discussió sobre la factura energètica a nivell domèstic i incentivar bones pràctiques que permetin reduir la despesa.
El programa d’energia intel·ligent a les llars s’inicia als barris de la Creu de Barberà i de la Creu Alta. Es faran dues sessions de presentació del projecte veïnat, on també es podrà fer la inscripció. Les famílies que ho desitgin han de sol·licitar-ho mitjançant els punts d’atenció ciutadana, a través del correu electrònic, acceptant en tots dos casos les condicions del servei. El període d’inscripcions s’inicia el mes de juny.
Personal acreditat per l’Ajuntament farà la instal·lació dels comptadors en el sí dels habitatges, ancorant una pinça amperimètrica en el quadre individual de cadascun dels habitatges, que en cap cas no implica una modificació o interacció amb la instal·lació elèctrica de l’habitatge. En el moment de la instal·lació, els monitors faran una explicació del comptador, del programari annex i faran una petita enquesta energètica.
El kit d’estalvi consta del comptador, el programari de gestió annex i una guia de consum energètic intel·ligent, editada per l’Ajuntament, que ajuda les famílies a implantar bones pràctiques al domicili i recull una sèrie d’activitats pràctiques amb el comptador.
L’ús d’aquest tipus de dispositius permet un estalvi en el consum domèstic d’energia d’entre un 5 i un 20% de mitjana durant el primer any d’implantació. Si el consum mitjà en un habitatge a Catalunya és de 3.370 kWh/any, això representa un estalvi de 337 kWh/any per habitatge, que implica uns reducció en les emissions de 144,6 Kg de CO2 per habitatge i any.
El comptador realitza una mesura cada 6 segons, però aquesta freqüència es pot ajustar a 12 o 18 segons. El comptador és capaç d’acumular dades de consum energètic de fins a vuit mesos i, amb l’ajuda d’un programari, permet a les famílies visualitzar el seu consum i establir un pla d’acció per reduir-ho.